Тереза Мей Великобритания излизане кралица слово правителство програма

Бивш министър нарече Тереза Мей „ходещата мъртва“

Бившият финансов министър на Великобритания (2010-2016) Джордж Озбърн, сега главен редактор на в. „Ивнинг стандарт“, нарече министър-председателя Тереза Мей „ходещата мъртва“ („The Walking Dead“) по ВВС.

„Тереза Мей – ходещата мъртва. Въпросът е колко време ще издържи“, каза той, отбелязвайки, че всичко може да свърши за нея съвсем скоро, като прогнозира оставката й.

Консервативната партия спечели проведе в четвъртък парламентарните избори във Великобритания, но загуби парламентарното мнозинство. Така Консерваторите в момента се надяват на правителство на малцинството, като се позовава на парламентарна подкрепа от 10 депутати от Демократическата обединена партия на Северна Ирландия.

Междувременно британският външен министър Борис Джонсън разкритикува публикация във вестник „Дейли Мейл“, според която той ще замени Тереза Мей като министър-председател.

Ръководителят на Министерството на външните работи написа в Туитър: „Лъжи в „Дейли Мейл“ – подкрепям Тереза Мей. Нека продължим да работим“.

В събота в електронния вариант на вестника се появи информация, че идеята Джонсън да оглави правителството започва да печели популярност сред управляващата Консервативна партия. В същото време, според публикацията, министърът няма да предприеме всички мерки, докато Mей е на власт.

Днес и „Сънди Таймс“ съобщи, че петима членове на кабинета насърчават първия британски дипломат да измести Мей като министър-председател и лидер на Консервативната партия. Според изданието, членовете на правителството са се видели с Джонсън в петък след обявяването на резултатите от предсрочните парламентарни избори и изразили своята „подкрепа, ако той се противопостави на Мей.“

Консервативната партия спечели парламентарните избори, но тя вече не е управляващото мнозинство в Уестминстър. Торите да получиха 318 места в 650-местната Камара на общините и така загубиха правото на самостоятелно формирано правителството, за кое им трябваше парламентарно мнозинство от 326 места.

- реклама -