Игор Денисов, бивш капитан на Русия

Бивш капитан на Русия: „Може да ме убият, но съм против войната“ – ВИДЕО

Игор Денисов – бивш капитан на националния отбор на Русия по футбол – стана най-известната фигура от руския спорт, който се обяви против инвазията в Украйна.

Денисов направи смелото си изказване в интервю за спортния журналист Нобел Арустамян. Бивш полузащитник, той има 54 мача за Русия между 2008 и 2016 г. Халфът има и над 300 мача за Зенит Санкт Петербург. Освен това той е бивш футболист и на Динамо, и Локомотив Москва.

„Може би ще ме вкарат в затвора. Може и да ме убият за тези думи. Но ще го кажа така, както трябва да се каже. Това е катастрофа и истински ужас“, заявява 38-годишният Денисов. „Имам трима сина – не мога да си представя, че ще отидат на фронта и ще се бият. Да отидем в чужбина? Защо? Обичам страната си и не искам да я напускам“, обяснява той.

Денисов казва също така, че е записал обръщание до Владимир Путин, за да се изкаже срещу инвазията, започнала на 24 февруари. Видеообръщението обаче не е видяло бял свят. „Аз съм горд човек. Но написах, че съм готов да се моля на колене, за да спре всичко“, добавя бившият футболист.

В Русия не може да се използват думи като „война“. Вместо това инвазията се нарича „специална военна операция“. От youtube канала обаче са взели мерки и някои думи, които казва Денисов, са заглушени със специален шум.

„Ако бях активен футболист, щях да завърша кариерата си в края на февруари. Защо не говорят ли – сигурно ги е страх. Но ако не говориш, значи подкрепяш това, което се случва“, каза Денисов.

- реклама -