Бивш директор на „Гражданска защита“: Има много скривалища, които не са описани в списъка на използваемите бомбоубежища

Има много скривалища, които не са описани в списъка на използваемите бомбоубежища, публикуван вчера.

Не е ясно каква е причината.

Това заяви в ефира на БНТ Андрей Иванов, бивш директор на „Гражданска защита“.

По думите му класификацията първа и втора категория е вътрешноведомствена.

Тя е зависимост в какво състояние са съоръженията и какви финансови средства ще се използват, за да бъдат пригодени системите в тях в идеален вид.

Иванов уточни, че до 1992 година има нормативен акт, в който се задължават във всички жилищни сгради и обществени сгради да се строят защитни съоръжения.

Във всеки жилищен блок – в комплексите, в панелните блокове има противорадиационно укритие във всеки един вход.

В какво състояние са те обаче е друг въпрос, защото поддържането им е задължение на етажната собственост.

За съжаление по-голямата част не са в добро състояние, каза Иванов.

След 1992 година отпада задължението за строителство на такива съоръжения и става желание на инвеститора дали ще направи такова защитно съоръжение.

Според бившия директор на „Гражданска защита“ през годините държавата не е отделяла почти никакви средства за наличните съоръжения, които общинска и държавна собственост.

Целево са отпускани средства в периодите на войните в Югославия, Кувейт, Ирак, но средствата са били основно за козметични ремонти, за осигуряване на осветление, за поддържка на вентилационните системи.

В бомбоубежищата могат да бъдат изградени съоръжения за автономна работа и живот по време на война и по-конкретно за защита от поразяавщи фактори на ядрено оръжие.

Колко време може да се остане там зависи от състоянието на скривалището, каза Иванов.

„Може дълъг период от време да се живее.

Но обикновено те са преднзначени за кратко да се влезе, да се защити населението от поразяващите фактори и след това да се излезе и да се води живот навън“, каза той.

Иванов обясни, че поддръжката на скривалищата е задължение на собствениците, а в България може да се разделят на три – държавата, общините и частните собственици.

Тяхно задължение е да поддържат защитните съоръжения, а контролът е възложен на службата „Пожарна безопасност и защита на населението“, допълни бившият директор на „Гражданска защита“.

- реклама -