Биткойните с рекорден курс

Електронната валута- биткойн наближи най-високия си курс досега поради това, че виртуалната валута се оформя да се превърне в ново убежище за активи, тъй като светът се бори с нарастващата икономическа несигурност.

Тази валутна единица счупи бариерата от 1100 долара на Bitcoin Price Index, едно средно ниво на големите борси, и ще продължи главозамайващо покачване, така че да постигне най-доброто си представяне през 2016г. Тя се е колебаела значително, откакто беше създадена през 2009 г. и загуби три четвърти от стойността си, когато се понижи от предишната си най-висока стойност според BPI 1165.89 долара през 2013г.

Новината за голяма кражба на биткойни от хакери през август запратиха цената на електронната валута още по-надолу с повече от 20%. Но анализаторите казват, че нестабилността й ще намалее, тъй като обемите растат , щатският долар укрепва, има затягане на валутния и капиталов контрол, както и поради възхода на цифровата икономика, които са основни фактори, стоящи зад нейната оценка. По-специално поради хаотичното оттегляне на банкноти с висока стойност в Индия и ограниченията за закупуване на чуждестранна валута в Китай, като юана влоши курса си спрямо долара, поддържат търсенето, казват анализатори.

images-1Влошаването при увеличеното търсене затяга доставката на пресни биткойни.

Валутата винаги е трябвало да бъде с ограничен обем, а повече от три четвърти от планираните 21 милиона биткойни вече са „миниран“.

Кодираната цифрова валута е създадена от суперкомпютри и след това се търгува онлайн или пък валутните единици се обменят за стоки и услуги.

Вини Лингам, експерт по биткойни и изпълнителен директор на американската фирма за защита на дигиталната идентичност Civic, каза пред АФП, че намаляващите доставки на нови биткойни и плъзгането на редовните валути надолу по отношение на долара, както и засилването на лихвените проценти от Федералния резерв, водят до повишаване стойността на дигиталните пари.

„Появяват се по-малко биткойни и хората виждат в тях добра защита срещу девалвацията на валутата в техните страни, и вместо да купуват американския долар, хората купуват биткойни“, каза той. Лингам подчерта въздействието на по-широка геополитическа несигурност, както и потенциална заплаха от новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп за развиващите се пазари. Той прогнозира, че биткойнът ще бъде на стойност около 3000 долара до края на 2017г.

imagesБиткойните дават сигурност

„Биткойнът реагира като сигурно убежище“, каза той. „Родените в края на миналия век не вярват в златото, както направиха техните родители. Биткойн се превръща вдвижение към сигурност, ако живеете в чужди пазари и вашето правителство буди загриженост у вас.“

Цената на биткойн в много валути на новопоявавщите се пазари се е повишила още по-рязко, отколкото в долари, каза Лингам.

В Китай юанът е на най-ниското си ниво спрямо долара за последните осем години и затягането на контрола на Пекин за покупките на чуждестранни валута от физическите лица за ограничаване на масовото изтичане на капитали сред причините за увеличаване на търсенето на биткойни.

Изненадващото решение на индийския премиер Нарендра Моди да бъдат изтеглени от обръщение банкнотите с висок номинал от 500 ( 7,50 долара) и 1000 рупии също се смята, че е подсилило дигиталната валута.

Глобален феномен

„Не става дума само за Китай, това е глобален феномен“, е мнението на Боби Ли, основател и изпълнителен директор на китайската борса за обмен на биткойни BTC China, изразено пред АФП. „Има много примери на демонетизиране. В Индия те анулираха някои банкноти на рупията, в Аржентина направиха същото, което прави биткойна по-привлекателна, тя е истински нов клас активи“. „

Ли каза, че ще има повече регулация на цифрови активи в световен мащаб и в бъдеще. „Вече има ограничение за обмяната на чуждестранна валута … но засега ограниченията против изтичане на капитали не засягат биткойна“, каза той

Дики Уон, един от дикеркорите на базираната в Хонконг за Kingston Securities, добави, че е вероятно китайските инвеститори да са прехвърлили пари в биткойни, за заобикаляне на намаления годишен лимит за покупка на чуждестранна валута до 50 000 долара.

„Обезценяването на RMB (юан) е основният проблем“, каза той.

Биткойнът сега има капитализация от над 18 млрд. долара – доста повече от съперничещите му „крипто-валути“

Аджай Сундер, вицепрезидент за цифрово преобразуване в Азиатско-Тихоокеанския регион в консултанската фирма Frost & Sullivan в Сингапур, вижда по-широките тенденции, като например повишаването на дигитални плащания като шанс за укрепване на валутата. „Обикновено на хората сега им е много по-удобно да използват цифрово плащане, цифрови сделки“, каза той. „Но биткойните са все още много маргинални. Все още предстои да се види дали тази валута ще стане преобладаваща“

- реклама -