Биткойнът с рекордна за всички времена цена! Вижте колко струва криптовалутата!

Биткойнът с рекордна за всички времена цена! Вижте колко струва криптовалутата! Цената на най-разпространената криптовалута в света биткойн достигна нов рекорд за всички времена от над 69 000 долара в търговията във вторник.

Със стойност 69 191.94 долара той надмина предишния рекорд. Той беше поставен през ноември 2021 г. от 68 991 долара, но след това до 2022 г. стойността му падна до 16 500 долара.

Този нов скок в цената е стимулиран от американските финансови гиганти,

които наливат милиарди в закупуване на биткойни.

Според Карол Александър, професор по финанси в университета в Съсекс, цената може да се повиши още, но предупреди, че криптовалутата е известна с нестабилността си.

„Твърде често в миналото ценовият срив беше насрочен така, че обикновените инвеститори, които купуват биткойни по време на балона, са тези, които губят“, коментира тя пред ББС.

Новият рекорд представлява още един драматичен момент в бурната история на Биткойн.

Изобретен е през 2009 г. от лице или лица, наричащи себе си Сатоши Накамото, чиято истинска самоличност остава загадка.

Замислен като средство за създаване на пари за интернет, неговите корени лежат в модел срещу властта, насърчаващ хората да живеят свободни от съществуващата властова структура на финансови институции и правителства.

То припомня, че през януари 2024 г. американските регулатори неохотно одобриха няколко спот борсово търгувани фондове (ETF). Това позволи на гигантски инвестиционни фирми като Blackrock, Fidelity и Grayscale да продават продукти въз основа на цената на биткойн.

Помежду си те купуват стотици хиляди биткойни, бързо повишавайки стойността им.

Проф. Александър смята, че тези участници „привличат институционални инвеститори в биткойн и оказват значителен натиск за повишаване на цената“.

Но тя добави, че събитието „разполовяване“ на биткойн, което се очаква да се проведе през април, също може да повлияе на стойността на криптовалутата.

„В миналото тези събития бяха придружени от скокове на цените“, каза финансистът.

Малко по-късно във вторник цената на дигиталната валута падна обратно до около 67 000 долара.

Стойността на биткойн обаче се е повишила с повече от 50% през последния месец, според платформата за пазарни данни за криптовалута CoinMarketCap.

За много притежатели на биткойн това ще бъде момент за празнуване

– тъй като собственото им богатство ще се е увеличило значително.

Но историята показва, че трябва да са подготвени това да се промени.

Стойността на биткойн падна до 18-месечно дъно от близо 20 000 долара през юни 2022 г., тъй като инвеститорите се опитаха да прекратят връзките си с по-рискови инвестиции на фона на мрачна глобална икономическа перспектива.

Цената на криптовалутата се срина допълнително по-късно същата година. Тогава FTX – огромната борса за криптовалути, основана от така наречения „криптокрал“ Сам Банкман-Фрайд – фалира през ноември 2022 г.

Неговите върхове и спадове продължиха през 2023 г.,

но той успя да се изкачи отново до цени над 40 000 към края на годината.

Не само компаниите и индивидуалните инвеститори следят отблизо тези колебания.

В Централна Америка президентът на Салвадор Найиб Букеле прегърна криптовалутата.

Инвестицията му сега струва около 60% повече, отколкото е платил за нея.

- реклама -