Биткойнът – валутата на терористите?

Разузнаването на САЩ е регистрирало „някои признаци”, че електронната валута – биткоин, се използва от терористични групировки и организираната престъпност. Това стана ясно по време на изслушване в сенатската комисия по въпросите на въоръжените сили към Конгреса на Даниел Коутс, директор на националното разузнаване на САЩ.

Коутс наскоро зае поста директор и все още „не е наясно” какво е биткоин и как се използва. „С удоволствие ще подготвя доклад, който да дава отговор на въпроса дали биткоинът ще се превърне във валутата на терористите и престъпниците. Доколкото разбирам, вече са налице някои признаци, че тя се използва за тези цели”, каза Коутс.

Биткойните не подлежи на регулация

Когато един потребител желае да прехвърли биткоин валута до друг потребител, участниците в децентрализираната мрежа обявяват за действителна транзакцията и тя се добавя към публично достъпната история на транзакциите. Размяната на биткоин валута позволява на потребителите да спестят таксите за извършване на транзакциите – особенно за международни преводи.

Но за най-голямо предимство се счита анимността на размяната. Въпреки, че транзакциите са публично видими, потребителите на биткоин валута не е необходимо да предоставят каквато и да е персонална информация, касаеща тяхната идентичност. Те само трябва да притежават един или колкото на брой желаят биткоин портфейли.

Заплахата- биткойн

Като най-голяма заплаха за националната сигурност на отделни държави се счита използването на валутата от отделни престъпници и организирани престъпни групирировки за анонимно закупуване на незаконни и потенциално опасни стоки и за пране на пари.

Цифровата валута е атрактивно средство за пране на пари, тъй като тя позволява бърз, анонимен онлайн трансфер. ФБР в свой доклад отбелязва, че тази мрежа предоставя място за престъпниците, където те могат да генерират, трансферират, изпират и крадат незаконно придобит капитал с определена анонимност.

С биткойн се плаща за оръжие, наркотици, поръчкови убийства

Най-широко известната употреба на биткоин беше чрез незаконния онлайн пазар Silk Road, където цифровата валута се използваше като средство за закупуване на незаконна дрога и това продължи, докато ФБР не закри пазара на 2 октомври 2013 г. Собственикът на Silk Road, Рос Уилям Улбрихт, известен под псевдонима Страшния пират Робъртъс (Dread Pirate Roberts), беше арестуван и обвинен в наемане на убиец, трафик на наркотици, пране на пари и улесняване на компютърното хакерство. На 7 февруари 2014, съдът го оневини по горе споменатите незаконни дейности.

Предполага се, че в момента съществуват много онлайн пазари, които все още са неизвестни за властите. Например Black Market Reloaded и Armory според някои сведения са пазари, на които се търгува с оръжие, бойни средства и експлозиви, а General Store позволява на потребителите си да закупуват незаконни материали.

Онлайн пазарите предлагат и извършването на незаконни дейности, като наемане на убиец, най-често за извършване на политически убийства. Рос Уилям Улбрихт бившият собственик на Silk Road, вярва че един от служителите на Silk Road, който е бил арестуван е източвал биткоин валута от Silk Road потребителите и би могъл да разгласи тайните на мрежата. Той, както се твърди, е платил на таен агент сумата от $80000 в биткоини, за да измъчва служителя докато не върне всички взети биткоини на техните притежатели, след което го е убил.

Друг случай, в който е въвлечен незаконният уеб сайт Assassination Market, се свързва с участието на анонимни потребители, които планират убийството на политически фигури.

Биткоините ще изместят златото

Според Market Watch в средносрочен и дългосрочен план лияние върху цената на златото може да окаже придобиващата все по-голяма популярност дигитална валута биткоин (bitcoin). Защо? Защото златото беше единствената алтернатива на книжните пари. А сега ценният метал среща съпротивата на новата дигитална валута. А има ли конкуренция, това сваля цената на всеки продукт.

Цената на златото се движеше в различни посоки през последните три години. През 2011 г. тя достигна до 2000 долара за тройунция заради заплахата от обезценяване на еврото. От тогава до днес цената варира от 1200 до 1300 долара. През последните три месеца бяхме свидетели на драматични спадове. Това е достатъчно да твърдим, че благородният метал вече е на меча територия.

- реклама -