Без битка за шефския стол в КЗК

Една от най-влиятелните комисии у нас може да си намери шеф без битка и конкурс. И при втория опит за избор на ново ръководство на КЗК в парламента е депозирана една единствена кандидатура за председател – на зам.-кмета на София Юлия Ненкова, издигната от ГЕРБ. Днес тя и останалите 10 номинирани за членове и зам.-председатели бяха изслушани от икономическата комисия в Народното събрание.

YULIA NENKOVA2
Юлия Ненкова

Според Ненкова най-важното е КЗК да се ползва с доверието на обществото.  „Убедена съм, че въпреки различията си, всички ние можем да се обединим, че ефективната конкуренция не е самоцел, а единственото условие за реализиране на свободен и добре функциониращ вътрешен пазар. Политиката на конкуренция, както и ефективното правоприлагане в тази област, са ключов фактор за икономически растеж и просперитет, не само на национално, но и на европейско ниво”, посочи Ненкова.

Юлия Ненкова е завършила СУ „Св. Климент Охридски” със специалност „Право”. От 1980-та година е действащ юрист. Професионалната си кариера започва като юрисконсулт в Столична Община, а по пътя на професионалното си развитие достига до зам.-кмет с направление „Законност, координация и контрол”.

Ненкова е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков.

Първият опит за избор на шеф на антимонополния регулатор се провали, след като единственият кандидат – дясната ръка на премиера Бойко Борисов Росен Желязков, се оттегли на средата на процедурата.

Росен Желязков
Росен Желязков

Изборът на шефове на антимонополния орган се точи повече от осем месеца, след като вторият мандат на сегашния началник на ведомството Петко Николов изтече през октомври миналата година.

- реклама -