Бисер Петков лична помощ финансиране

Бисер Петков за стратегията за детето: Трябва да се успокоят страстите и да се разсеят опасенията

Сега не се работи по проекта за Национална стратегия за детето и дано да има ситуация, при която да може да се води нормален диалог с аргументи и конкретика.

Това обяви социалният министър Бисер Петков пред журналисти в МС.

Той коментира това след участието си в заседанието на Координационното звено по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, предаде БТА.

Бисер Петков напомни, че наличието на актуална национална стратегия за детето се изисква от ресорния закон и това е базата за осъществяване на държавна политика в тази област.

Затова, след края на май, когато надявам се обстановката да бъде по-нормална за диалог, да можем да продължим работата в посока на преработка на предложения проект на Национална стратегия за детето, каза министърът.

Той изтъкна, че проектът й, който е бил на обществени консултации, явно е предизвикал страхове и опасения.

Основателни или не, за нас това е важно, че трябва да се преработи, да се успокоят страстите, да се разсеят опасенията, каза министърът и изрази съжаление за наличието на доста спекулативни по думите му интерпретации и неверни, фалшиви новини, свързани с проекта на стратегия. Той изтъкна, че това е важен документ, по който ще се търси максимално съгласие.

В отговор на въпрос Бисер Петков съобщи, че на около 17 000 семейства са спрени месечните помощите за деца, заради непосещение на децата им на училище.
Социалният министър напомни и за предложени промени в Наредбата за целевите помощи за отопление, които вече са на обществено обсъждане, с които се предлага по-ограничен достъп до целевите помощи за отопление за родители на деца на възраст от пет до 16 години, ако децата не посещават училище, без да се лишават от тях.

Министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи пред журналисти, че глобите, които общините налагат по Закона за предучилищното и училищното образование, не работят като инструмент и предстоят разговори по темата с Националното сдружение на общините.

От 11 000 подадени сигнала чрез информационната система за нередовно присъстващи ученици, са наложени едва 300 акта, което е по-малко от три процента, а миналата година те са били 1100, каза министърът.

Красимир Вълчев информира и за подготвени промени в постановление, които регламентират работа по механизма за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици, като целта вече е да се говори за ежедневна реакция за осигуряване присъствието на децата в училище. Голяма част от проблемните и рисковете деца присъстват епизодично, което се усилва от трудовата мобилност, пътуването в чужбина, допълни министърът. По тази причина, по думите му, се създава „организация, която да префокусира механизма в посока ежедневната посещаемост“.

- реклама -