Бисер Петков: Спадът в заетостта до 2034г. ще бъде около 6%. Най-търсените професии – медицински сестри и акушерки

След 2020 година влиянието на негативните демографски процеси ще доведе до намаление на заетостта, като за периода от 2020 година до 2034 година, спадът в заетостта ще бъде около 6 процента и броят на заетите ще намалее до около 2 млн . 962 хиляди.

Това е с около 190 хиляди по-малко заети през 2034 година спрямо базовата 2020 година.

Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който откри форум за представяне на резултатите от актуализираните средносрочни и дългосрочни прогнози за развитието на пазара на труда до 2034 година, предава БТА.

Най-много ще намалеят заетите с основно и по-ниско образование – с 37,8 на сто, с 3,1 на сто ще намалее броят на заетите със средно образование, а едва с 0,4 процента ще намалеят заетите с висше образование.

И настоящите прогнози, както представените през март от министерството, показват наличие на структурни дефицити за кадри със средно образование и структурен излишък на кадри с основно и висше образование, посочи министър Петков.

Прогнозите сочат, че през 2034 година структурните дефицити за кадри със средно образование ще засегнат над 77 000 работни места, на които ще бъдат ангажирани хора с по-ниска и по-висока квалификация от необходимата. Хората с висше образование, които ще работят на места, които изискват по-ниска квалификация ще са приблизително 38 хиляди . Тези с основно образование, които ще заемат работна места за хора с по-високо образование, ще са близо 40 хиляди.

Доц. Алекс Ганева от изследователския екип, ангажиран с проучването, посочи, че най-търсените професии след 15 години ще са тези на учителите и на медицинските сестри.

„Медицински сестри и акушерки, учители за средно образование и учители в начален етап на основното образование. Въпреки демографската криза и проблемите с раждаемостта, ще има все по-голяма потребност от човешки ресурси, ангажирани точно в тези сектори“, каза тя.

През 2034 г. по-малко атрактивни и като брой по-малко ще са заетите в търговията:

„Друга професия, която се характеризира с намаляващо търсене, въпреки че е много популярна, това е на сервитьора и бармана. Техният брой ще намалява“, добави доц. Алекс Ганева.

- реклама -