Бисер Петков, хора с увреждания, ТЕЛК, промени пенсии заплати доходи

Бисер Петков: Няма да се отнемат деца за дръпнато ухо

„Проектът на Национална стратегия за детето е оттеглен и по него не се работи. По никакъв начин чрез закони или нормативни уредби не се прокарват промени, които са разписани в нея.“ Това заяви в ефира на Нова ТВ социалният министър Бисер Петков.

На въпрос дали наистина дете може да бъде отнето от родителите му, защото му дърпат ухото, Петков заяви: „Всеки от нас има задължение за съдействие. Тоест, когато по някакъв начин разбере, че дете се нуждае от закрила, той трябва да сигнализира компетентните органи. Несъстоятелна теза е, че това може да бъде причина за отнемане на деца. Всеки може да подаде сигнал, но е работа на държавните органи да преценят дали наистина детето е подложено на риск и дали се нуждае от някакъв вид подкрепа – педагогическа, психологическа и т.н.

Бисер Петков припомни, че основанията за отнемане на дете не са променяни от 2003 г. – когато детето е поставено в риск, когато грижата към него е неглижирана, когато е насилвано.

„Силно се надявам, че дебатът, който водим в последните месеци, ще успокои тези родители, че целта на промените не е децата да се отнемат от биологичните родители. Целта е детето да може да остане при тях и в много крайни случаи то да се отнема. Но това се решава от съда, а не от Агенцията за закрила на детето“, подчерта министърът.
Увеличението на пенсиите изпреварва значително темпото на инфлацията.

То става по т.нар. швейцарска формула, каза още Петков. Припомни, че от тази година таванът на пенсиите е 1200 лв, което пък позволило на 40 хил. души да вземат реалните си пенсии.

Значително се увеличиха възможностите за заетост на хората с увреждания след приемането на Закона за хората с увреждания през миналата година.

„Миналата седмица беше утвърдена програма, която предвижда финансови средства, за да се финансират проекти на работодателите за достъп и оборудване на работни места, за да може хората с увреждания да работят там. 2% от квотата си с работни места трябва да отделят работодателите за служители с увреждания, ако имат 100 работници. За първи път стартира такава програма. Това е помощ за работодателя“, обясни министър Петков.

- реклама -