Бисер Петков: Необходимо е по-достойно заплащане на работещите в сферата на социалните услуги

„Министерството на труда и социалната политика настоява за по-съществено увеличение на разходните стандарти за социални услуги, особено за резидентна грижа в бюджета за 2020 г.“ Това съобщи в Перник министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. По думите му нарастването е необходимо, за да се осигури достойно заплащане на работещите в сферата на социалните услуги и да се повиши атрактивността на този вид дейност.

В тазгодишния бюджет държавата е заделила за делегирани дейности над 260 млн. лв., каза още Петков. Това е с 30 млн. лв. повече от 2018 г. „Ръстът е над 10 процента, но той не е достатъчен“, смята Петков.

В над 100 центъра от семеен тип в цялата страна са обхванати деца и младежи с увреждания, каза още министърът. По думите му с изпълнението на оторизираната стратегия „Визия за деинституционализация“, записана и в Закона за социалните услуги, и в неговите преходни разпоредби, до края на 2021 г. реално процесът на деинституционализация за грижите за деца ще приключи.

Бисер Петков посети Дома за деца с умствени увреждания в пернишкия квартал „Драгановец“. В социалното заведение се настанени 14 деца и младежи с увреждания на възраст от 13 г. до 27 г. За тях се грижат 13 души, от които 8 са детегледачи.
- реклама -