Петков безработица работници пенсии

Бисер Петков: Не очаквам оставката на Порожанов да доведе до трусове в управлението

„Всеки министър носи оставката в джоба си и когато реши или премиерът поиска, я подава. Не мисля, че тя ще доведе до трусове в управлението.“ Това заяви социалният министър Бисер Петков в БТВ във връзка с оставката на земеделския министър Румен Порожанов.

Днес парламентът трябва да гласува оставката и да значи нов министър на земеделието.

От 7 май НОИ прилага новия модел, по които се пенсионират лицата. Пенсиониращите се до края на 2022 г. имат право да избират по кой модел да се пенсионират. По този начин няма да има никой, който да бъде неблагоприятно засегнат от промените от началото на годината, напротив те ще могат да изберат по-благоприятния за тях вариант, каза Петков.
Освен чрез електронната услуга за изчисляване на пенсията, където всяко лице може да изчисли пенсията си само, НОИ е организирало и приемни, където хората да могат да се консултират кой ще е най-благоприятният начин за тях. Консултациите стават преди документите да бъдат подадени. Те трябва да ги носят с тях. НОИ разполага само с данни за лицата след 1997 г., когато са направени регистрите, продължи той.

Хората, които са подали документи в началото на годината, имат право на преизчисление на пенсиите, допълни още министърът.

Повече хора ще получат енергийни помощи с последните промени.

За миналият сезон помощи са получили 210 хил., сега се очаква те да са 255 хил. По тази програма са предвидени допълнително 40 млн. лв. Миналата година те бяха общо 80 млн. лв. Най-съществено увеличение се предлага за най-уязвимите групи  – самотни родители, възрастни хора и хора с увреждания. „Помощите за семейства с деца от 5 до 16 г., които не посещават училище няма да бъдат спирани, но границата ще бъде 30%“, каза министър Петков.

Стратегия за детето е необходимо да има и това произтича от Закона за закрила на детето.

Вероятно проекта на стратегия не беше добре представен, за да се разсеят някои страхове и съмнения. Най-неоснователно е това, че стратегията се опитва да отнеме дете. Няма такъв документ, който да предлага такова нещо. Трябва да подчертая, че проекта на стратегията е спрян, заяви Петков.

- реклама -