Бисер Петков лична помощ финансиране

Бисер Петков: Личната помощ няма да остане без финансиране

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков коментира, че е изненадан от реакцията на омбудсмана Мая Манолова в социалната комисия по законопроекта за личната помощ относно текстовете, които фиксират финансовия ресурс за лична помощ за 2019 г.

Според него законопроектът няма да остане без финансиране.

Бях изненадан, че тези текстове породиха такова ново напрежение, такава остра реакция, след като наистина до понеделник вечерта всички страни работиха заедно и очакването беше, че имаме съгласие по тях, коментира Петков пред журналисти в парламента. Той посочи, че в законопроекта има ограничения за 2019 и 2020 г. по отношение на броя часове асистентска помощ и по отношение на часовата ставка, но тези въпроси могат да бъдат доизяснени.

В отговор на въпрос социалният министър каза, че не може да се съгласи, че законът за личната помощ ще остане без финансиране. Той посочи, че ресурсът в бюджета на Министерството на труда и социалната политика за хората с увреждания заедно с допълнителните 150 млн. лева ще осигури финансирането по законопроекта за хората с увреждания и законопроекта за личната помощ.

Министърът обясни, че планираните за догодина 71 млн. лева за хората с увреждания са разчетени на база на броя потребители на услугата „личен и социален асистент“ понастоящем и те са около 23-4 хиляди души. До 1 септември, както е записано в проекта, хората с увреждания, които получават тази услуга, ще продължат да я получават по досегашния ред и обем часове. Същевременно те ще имат право да минат оценка за определяне на лична помощ и от 1 септември да я получават, обясни министърът.

Петков каза, че за 2019 г. право на лична помощ имат до 80 хиляди души – хора с увреждания над 90 процента с чужда помощ и деца с над 50 процента увреждания с чужда помощ.

Според него в рамките на един бюджет на Министерството на труда и социалната политика от 1 293 млн. лева винаги може да се обезпечи, ако има по-висок разход за последните няколко месеца, когато е предвидено вече да се предоставя лична помощ.

Източник: БТА

- реклама -