здравни осигуровки

Бисер Петков: Има и други методи за засилването на контрола върху болничните, без да засягаме правата на осигурените

Според министър Бисер Петков предложението плащането на първия ден от болничния да не се поема от работодателите ще продължи да се дискутира.

Той коментира ситуацията пред журналисти в Елена и заяви, че има още възможности да се търси решение, като едно от тях, примерно е да се намали броят на дните, които личните лекари разписват като болнични. Сега този брой е 14 дни, но може да се ограничи до седем, посочи министърът.

Според него проблемът с болничните съществува много отдавна, затова и бизнесът преди месеци е организирал дискусия, посветена на темата, като предложението тогава е било да не се изплащат първите три дни от болничния.

Петков подчерта, че решението за болничните е възможно решение, но има и още комплексни мерки, свързани със засилването на контрола, без засягане на правата на осигурените лица.

Министър Бисер Петков отбеляза, че Министерството на труда и социалната политика е заявило в проектобюджета увеличение на заплатите на работещите в Агенцията за социално подпомагане с 15 процента. Той изрази надежда това предложение да бъде одобрено от бюджетната комисия между двете четения, за да спадне напрежението и да не се стига до протестни действия от страна на служителите.

Той подчерта, че това е една от формите да бъдат мотивирани хората да работят в социалната сфера и да се ограничи текучеството в системата.

В балканската община Елена министърът на труда и социалната политика беше гост на традиционния празник на Еленския бут.

- реклама -