ДАТО, министерски съвет, председател

Бисер Борисов е новият шеф на Държавна агенция „Технически операции“

Бисер Борисов е новият председател на Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО). Със заповед на министър-председателя Стефан Янев Бисер Борисов е освободен от длъжността заместник-председател на агенцията и назначен за неин председател, съобщиха от Министерския съвет.

Издаден е и указ за назначаването му на поста.

Рокадата идва след като точно преди седмица досегашният шеф на ДАТО Цветан Китов беше освободен от поста по искане на служебното правителство.

В мотивите за освобождаването на Китов се посочва, че председателят на ДАТО е извършил действия, които накърняват престижа на агенцията, което е основание за прекратяване на правомощията му, обясниха тогава от Министерския съвет.

Това е третата специална служба, чийто шеф сменят служебното правителство и президента Румен Радев.

Още през лятото преди провеждането на изборите от 11 юли бяха сменени шефовете на ДАНС и разузнаването по настояване на вицепремиера Бойко Рашков.

Кой е Бисер Борисов?

Бисер Борисов е магистър по „Международни отношения” и „Българска филология” от СУ „Св. Климент Охридски”.

През 1993 г. е назначен на работа в Национална служба „Сигурност” – МВР, където през 2006 г. става началник на Столичното управление „Сигурност”, а по-късно е преназначен в Държавна агенция „Национална сигурност” като директор на Териториална дирекция „Национална сигурност”.

От 2012 г. е служител по сигурността при Комисията за финансов надзор.

През 2014 г. е назначен за заместник-председател на Държавна агенция „Технически операции”.

Назначен за председател на Държавна агенция „Технически операции“ с Указ № 261 от 05.10.2021 г. на президента на Република България Румен Радев по предложение на Министерски съвет.

- реклама -