Bird.bg: Правителството се похвали с $ 1 млрд. инвестиция от фонд на олигарх, приближен на Путин

Меморандум за 1 млрд. долара инвестиция от фонд, свързан с приближен на руския президент Владимир Путин подписа енергийният министър Александър Николов. Това се случва насред разгара на войната в Украйна и точно месец след инвацията на Путин в страната. В същото време новината беше разпространена не от друг, а от пресцентъра на МС, става ясно от материал на bird.bg.

Меморандумът е с фонда „Джемкорп“ /Gemcorp/ на руския олигарх Алберт Авдолян. Той е за инвестиция от 1 милиард долара в чиста енергия. Авдолян е бил следен за пране на пари от американското финансово разузнаване, заедно с българина Атанас Бостанджиев. Именно Бостанджиев

подписа сделката под патронажа на премиера Кирил Петков

/на водещата снимка вдясно/. Авдолян е също така приближен и бизнес партньор на Сергей Чемезов, шефа на „Ростех“. Последният е считан за един от най-доверените хора на Владимир Путин, с когото е служил в КГБ в ГДР. От 2014 г. Чемезов e включен в санкционните списъци на ЕС и САЩ.

Самият меморандум е подписан вчера, 23 март. От страна на България парафът е сложен от министъра на енергетиката Александър Николов. Споразумението е освен с Gemcorp Capital Management Ltd. и с IP3 Corporation. В резултат на това партньорство в България се очакват инвестиции на стойност около 1 млрд. долара в зелена енергия. С това се похвали Николов след церемонията.

Инвестицията е свързана с

проекта за завод за батерии за складиране на енергия,

който правителството промотира усилено като алтернатива на въглищните ТЕЦ-ве в басейна на „Марица изток“. Във варианта на Пакта за стабилност, пратен в Брюксел от кабинета „Петков“, но в последствие върнат отново – за трети път от ЕК, за проекта е предвидена огромна част от парите за сектор „Енергетика“. Че именно този проект е свързан и меморандумът с „Джемкорп“, личи и от представянето на една от целите на Меморандума. А именно „изграждане на хибриден индустриален комплекс на територията на „Марица Изток“.

Информацията кой е собственик на „Джемкорп“ е публична и се открива в руската Wikipedia. Съосновател е руският бизнесмен Алберт Авдолян, приближен на Сергей Чемезов. Чемезов е колега на Путин от годините му в КГБ и един от най-доверените негови хора. Поради това той е включен в санкционните списъци на САЩ и ЕС.

Налице са и други, непублични източници за участието на Авдолян във фонда Gemcorp, който има активи за 1,75 милиарда долара.

Преди да поеме Gemcorp, Атанас Бостанджиев е управител на VTB Capital – инвестиционното крило на банката, известна като „банката на Путин“. Именно покрай тази връзка фондът Gemcorp, Алберт Авдолян и Атанас Бостанджиев попадат през 2017 г.

в докладите на американското финансово разузнаване FINCEN,

което следи за съмнителни доларови трансакции.

Атанас Бостанджиев е идентифициран в доклад на FINCEN като „руско политически свързано лице“ заради връзката със санкционираната ВТБ и Авдолян.

Конкретната причина е те да бъдат докладвани са „трансакции в юрисдикции с голям риск от пране на пари“.

„Източникът на активите на Gemcorp Holdings е прикрит чрез комплексна организационна структура и поражда притеснения… Според Barclays Jersey, Gemcorp Holdings e сто процента /100%/ собственост на Алберт Авдолян. Авдолян е арменец по националност, роден в Русия. Адресът му е ап. 87, блок 64, ул. Арами, Ереван, Армения. Авдолян има паспрт с номер BA1333111“ – пише в конфиденциалния доклад на FINCEN, с който BIRD разполага.

В документа се припомня и общия бизнес на Авдолян със Сергей Адониев в телекомуникационния сектор с фирмата „Скартел“. Адониев, за когото има данни, че е бил осъждан в САЩ за контрабанда на дрога, стана известен като притежател на български паспорт за заслуги. Впоследствие паспортът му бе отнет.

Децата на Адониев обаче запазиха българското си гражданство

и фигурират в регистъра на Люксембург като притежатели на значителни активи с българските си паспорти.

Друг приближен на Авдолян, както и на Адониев, е шефът на „Ростех“ Сергей Чемезов. Известно е, че „Ростех“ има участие в бизнес проектите на Авдолян и Адониев още от времето на „Скартел“, но и в по-ново време. В  проекти за въгледобив в Далечния изток. Така например през 2020 г. 95% от Елгинското въглищно находище минават във владение  на «А-проперти» на Авдолян, а 5% отиват в „Ростех“. Има данни, че сделката е финансирана от Газпромбанк.

Освен с бизнес, Чемезов и Авдолян се занимават съвместно с благотворителност в образователния център Точка на бъдещето в Иркутск.

Чемезов и Путин са близки още от времето, когато са служили в КГБ в Източна Германия. След като Путин идва на власт кариерата на Чемезов е във възход. Той оглавява външноикономическите връзки на президентската администрация на Русия, а от 2007 е шеф на военнопромишлената корпорация „Ростех“.

Още през 2014 г.

Чемезов беше включен в санкционния списък

на Министерството на финансите на САЩ и на Европейския съюз. От 3 март т.г., след руската агресия срещу Украйна, САЩ санкционираха и неговите роднини. На 15 март т.г. Испания арестува яхтата на Чемезов Valerie в Барселона, която се оценява на 140 милиона долара. 

В България синът и бившата съпруга на Чемезов притежават апартаменти в комплекс Естрея в Св. св. Константин и Елена, показа съвместно разследване на  BIRD.BG и обявената за нежелана в Русия разследваща медия iStories. Засега няма данни, че България е предприела действия за запори на тези активи, въпреки санкциите на Европейския съюз.

Да изпереш милиард на Путин през Плана за стабилност?

Правителственото рамо за проект, в който водеща финансова роля има фонд на Алберт Авдолян буди недоумение. Още повече, че инвестицията е свързана с широко рекламирания правителствен проект за батерии за 1,3 милиарда евро, който ще се финансира и с европейски пари по Плана за възстановяване.

На практика така се дава възможност на Gemcorp да изпере през този проект огромна сума свързана с лица от вътрешния кръг на Путин.

Самият факт, че се стига до правителствена подкрепа за подобно начинание, е знак за неспособността на българските служби да идентифицират и предотвратят навреме рисковете за националната ни сигурност. За пореден път България се позиционира като Троянски кон на Русия в Европейския съюз и в НАТО.

Източник: Bird.bg

- реклама -