BioNTech тества ефекта на ваксината срещу новия вид на COVID-19

Немската компания BioNTech заяви, че тества ефективността на своята ваксина Comirnaty, разработена съвместно с Pfizer, срещу новия южноафрикански вариант на Covid-19. По този наччин ще помогне да се определи дали ваксината ще трябва да бъде преработена, съобщава Ройтерс.

„Разбираме загрижеността на експертите и незабавно започнахме изследване на варианта B.1.1.529“, заяви немската биотехнологична фирма.

„Очакваме повече данни от лабораторните тестове най-късно до две седмици. Тези данни ще предоставят повече информация за това дали B.1.1.529 може да бъде „избягващ ваксината вариант“, който може да изисква корекция на нашата ваксина, ако вариантът се разпространи в световен мащаб“, добавиха от BioNTech.

Избягващите варианти на коронавируса са тези, които избягват целевия имунен отговор, предизвикан от ваксинацията. Ако е необходимо, Pfizer и BioNTech ще могат да преработят тяхната иРНК (mRNA) ваксина в рамките на 6 седмици и да доставят първоначалните партиди в рамките на 100 дни, посочиха от BioNTech.

Властите по целия свят реагираха с тревога на новия вариант, засечен за първи път в Южна Африка.  ЕС и Великобритания са сред тези, които започнаха да затягат граничния контрол.

Източник: БНР

- реклама -