Биологична опасност: Половината класни стаи са инкубатор на вируси

Биологична опасност: Половината класни стаи са инкубатор на вируси. Половината от класните стаи са съвършен инкубатор за вируси, а заради застоялия въздух когнитивните възможности на децата намаляват драстично.

Това сочат резултатите от

поставените сензори за измерване на качеството на въздуха в затворени пространства в рамките на кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“, съобщи БТА. Стойностите са от класни стаи в различни училища, в които има такива датчици, каза Христо Атанасов, основател на компанията qnectd,

инициатор на кампанията.

Започнахме инициативата по поставянето на датчици за застоял въздух преди една година в три училища и една детска градина в Русе. Към момента има поставени сензори в 29 учебни заведения в 6 града, добави още Атанасов.

Това, което ние видяхме, е,

че повечето от хората не разбират проблема. В социалните мрежи много хора ни нападат с реплики от рода на „оставете децата на мира“, обясни той.

На събитието присъстваха директори на училища,

в които вече има поставени сензори.

Да опазваме здравето на нашите ученици и да създаваме добра физическа среда е основен приоритет за мен и учителите, заяви Нели Атанасова, директор на Средно училище „Вичо Грънчаров“, гр. Горна Оряховица. Поставянето на сензорите не е случайно, то е следващ етап от нашата визия, тъй като изградихме зелени пространства в двора, който преди години беше изцяло в асфалт. Имаме и градинка, в която децата обработват земята и засаждат най-различни растения, добави още тя.

Учениците, учителите и ръководството

усетиха ефекта от поставянето на сензорите, посочи Веселин Стефанов, зам.-директор на 51 средно училище „Елисавета Багряна“, гр. София. Ще заложим на по-мащабно разпространение на тази кампания и ще отчетем резултатите, които смятам, че ще ни бъдат в полза на здравето на нашите ученици, добави още той.

Убедена съм, че е много важно да мислим

за средата, в която нашите деца учат, за условията, в които живеем и работим, заяви Мариета Георгиева, зам.-министър на образованието. Има сериозна връзка между когнитивните умения, тонуса, в който се намират децата, и това какъв е заобикалящия ги въздух, посочи още тя. Като министерство на образованието си даваме сметка за важността на този проблем и сме в съвсем подкрепяща среда с идеите и инициативите, които се предприемат в тази посока, добави Георгиева.

Напоследък столична община полага

доста усилия за чистотата на въздуха, отбеляза Надежда Бобчева, зам.-кмет на управление „Зелена система, екология и земеползване“. Подобни инициативи, които ни показват добри примери и ни дават яснота какво дишаме са изключително важни, каза още тя.

- реклама -