Бинали Йълдъръм: Това, на което даваме живот, има послание за толерантност

Стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения е приоритет на българската външна политика, посочи премиерът Бойко Борисов на работна среща с турския си колега Бинали Йълдъръм. Той подчерта, че освен непосредствен съсед на страната ни, Турция е съюзник в НАТО и важен партньор в области като миграция, борба с тероризма, енергетика, земеделие и животновъдство, търговия и др.

По думите на премиера Йълдъръм, България и Турция са показали в последните години, че проблемите не ги разделят, а ги свързват

Борисов и Йълдъръм определиха като прекрасен повода, събрал днес в Истанбул представители на българската и на турската държави, християни и мюсюлмани и коментираха, че ако в миналото за Босфора са се водели войни, сега Истанбул, както и София, са градове, символи на единството на култури и религии.

Реставрирайки църквата „Св. Стефан” ние я отворихме за нашите граждани – християни и по този начин изпълнихме своя отговорност, идваща от нашите деди. И това е най-добрият пример за толерантността, която датира тук от стотици години насам.

Това заяви турският министър-председател Бинали Йълдъръм

В нашата страна имаме граждани от различни религии и за да могат да изпълняват своята религия в спокойствие, мир и да могат да живеят заедно, Истанбул и нашето правителство полагат всички усилия и това е една от важните ни задачи, добави Йълдъръм. Ние издадохме закон, с който направихме възможно да се върнат имотите на религиозните фондации и по този начин 167 фондации получиха 1029 свои имоти. Те възстановиха собствеността си върху тях и този проблем, който идваше от миналото, беше разрешен, подчерта турският премиер.

Национализмът и нетърпимостта км чужденците и бежанците, историческите предразсъдъци се увеличават в днешно време. За съжаление се увеличават радикалните виждания. В един такъв период премиерът на Българя, моят скъп приятел Бойко Борисов, участва на тази церемония и заедно с посланието, което ще дадем на целия свят, вярвам, че ще бъде много смислено. Това, на което даваме живот ние тук не е само да дадем живот на едно исторически наследство, а и има философско изражение, има и послание за толерантност. Затова се надявам това послание да бъде добре разбрано, каза още Йълдъръм.

Реставрирането на това произведение, откриването му за гражданите е нещо, на което присъства и положи страшно много усилия нашият президент, а и община Истанбул. Благодарение на всички тези усилия днес откриваме това произведение, начело с фирмата, която извърши реставрацията, добави още турският премиер.

Между турския и българския народ има исторически връзки и добросъседски отношения, от векове насам до днес стигат тези човешки и културни взаимоотношения

Българските граждани с турски произход имат много голяма роля, която не може да бъде пренебрегната. Турските граждани с български произход имат също много голяма роля за тези взаимоотношения, с приятелския мост, който създават те, нашите взаимоотношения се развиват в положителна посока. Днес ние осъществяваме важно регионално сътрудничество и подкрепа. Турция с решителност проследява целта за членство в ЕС и това е въпрос, който в председателството на България на Европейския съвет ще даде възможност за нови сътрудничества в това отношение и ще ускори този процес, аз вярвам в това. Поздравявам България за председателството на Европейския съвет, заяви още Йълдъръм.

- реклама -