Ракка операция освобождаване Ислямска държава

Бинали Йълдъръм: Операцията за освобождение на Ракка започна

Битката за освобождението на сирийския град Рака, наричан последният „бастион на Ислямска държава“ в страната, вече започна

Това съобщи турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от държавната агенция „Анадолу“.

По неговите думи Кюрдско-арабският алианс се бори с джихадистите и натискът в северния град ще започне след няколко дни.

„Дълго планираната операция за Ракка започна в края на 2 юни, след като САЩ информираха Турция за нея“, каза Йълдъръм. Той не предостави допълнителни подробности.

Той се позова на най-новата информация от Сирийските демократични сили (СДФ), подкрепени от САЩ.

СДФ е африкански кюрдско-сирийски арабски съюз, включващ бойци от Отрядите за народна защита (YPG), смятани от Турция за клон на Кюрдската работническа партия (ПКК). Този уикенд бойците превзеха град и язовир на запад от Ракка.

„Ще започнем официално след няколко дни“, каза Джихан Шейх Ахмед, говорител на операцията „Гнева на Ефрат“ на СДФ за освобождаване на Рака.

Тамошната операция е източник на напрежение между Вашингтон и Анкара поради подкрепата на САЩ за YPG. Това включва въздушно покритие, помощ от специални сили и оръжия. САЩ съобщиха миналата седмица, че започват да изпращат оръжие на кюрдските бойци. Турция го нарече „изключително опасно“, призовавайки Вашингтон да промени решението си.

Вашингтон вижда YPG като най-ефективната бойна сила срещу „Ислямска държава“.

Бинали Йълдъръм заяви, че съюзникът му в НАТО омаловажава подкрепата си за YPG, като се позовава на връзката като „тактическо сътрудничество“.

- реклама -