1.jpg

Бил и Мелинда Гейтс даряват 200 млн. долара за жените и децата от развиващите се страни

Благотворителната фондация на Бил и Мелинда Гейтс ще внесе 200 млн. долара във фонд за финансиране на инициативата на ООН „Всяка жена, всяко дете”. Информацията за щедрото дарение бе разпространена от пресслужбата на световната организация.

В съобщението се цитират думите на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който посочва, че благосъстоянието на жените, децата и юношите „е ключово условие за изпълнението на програмата за устойчиво развитие за периода до 2030 г.“. Междувременно той припомня и, че международната общност „има задължението да помогне да се достигне пълния потенциал (на програмата)”.

Мелинда Гейтс пък подчерта, че „предоставянето на средства за защита на здравето на жените и децата е от първостепенно значение, тъй като може да помогне на най-бедните да се избавят от своята нищета“.

Въпросният фонд се занимава с инициативи, насочени към подобряване на условията на живот и здравословното състояние на жените и децата в 50 страни, най-вече в развиващите се.. Както се посочва в изявлението на ООН, управляващите фондовата структура се надяват да привлекат около 2 млрд. долара през следващите 5 години.

„Всяка жена, всяко дете“ е инициатива на осмия генерален секретар на ООН Бан Ки Мун като част от „Глобалната стратегия за здравето на жените и децата”. Тя получи одобрение през 2010 г. на редовната годишна сесия на Общото събрание на ООН.

- реклама -