Бил Гейтс, пандемия, прогноза, милиардер

Бил Гейтс: Следващите 4 до 6 месеца ще са най-тежки

Най-тежките месеци от пандемията от COVID-19 тепърва предстоят.

Това заяви в интервю за CNN Бил Гейтс – съосновател на „Майкрософт“.

„За съжаление следващите от четири до шест месеца може да са най-тежките от пандемията – прогнозата на IHME (Институт за здравни показатели и оценки) показва повече от 200 000 смъртни случая. Ако се спазват правилата – носене на маски, спазване на физическа дистанция, бихме могли да избегнем голям процент от тези смъртни случаи“, смята Гейтс.

Гейтс заяви, че баровете и ресторантите в по-голямата част от страната ще бъдат затворени и, „за съжаление, това е подходящо“. Той добави, че „трябва да се правят компромиси“, тъй като „следващите четири-шест месеца наистина ни принуждават да направим всичко възможно“.

Според Гейтс до лятото на 2021 г. животът ще бъде „много по-близък до нормалния“, отколкото е сега, но дори до началото на 2022 г. рискът от повторно въвеждане на карантини ще остане, каза Гейтс.

„Около още девет месеца големите публични събирания все още ще бъдат ограничени. Но вече виждаме, че някъде между дванадесет и осемнадесет месеца имаме шанс да се върнем към нормалното“, заключи той. 

Още през октомври Гейтс осъди начина, по който администрацията на Тръмп се справяше с пандемията на коронавируса, прогнозирайки „много допълнителни смъртни случаи“. Към днешна дата САЩ са регистрирали над 16,2 милиона случая на COVID-19, заедно с най-малко 298 000 смъртни случая след избухването на пандемията, според данни, предоставени от университета Джонс Хопкинс.

Той коментира и свое изказване от 2015 г, когато е предсказал задаваща се пандемия.. „Когато правих прогнозите през 2015 г., говорих, че броят на смъртните случаи може да е по-висок. Че този вирус можеше да бъде по-фатален, отколкото е. Това е. Не се сбъдна най-лошият сценарий, но това, което ме изненада, е, че икономическото въздействие в САЩ и по света е много по-голямо от прогнозите, които направих преди пет години“, смята милиардерът.

Според него достъпът до ваксините срещу COVID-19 трябва да се основава на медицинските нужди, а не на богатството:

„В края на краищата тази епидемия е ужасна по начина, по който задълбочава неравенствата. Що се отнася до избора кой да получи ваксината, по-добре да използваме справедливостта при взимане на всички тези решения. “

След като няколко бивши американски президенти като Бил Клинтън, Джордж Буш и Барак Обама заявиха, че ще ваксинират публично, Гейтс подчерта, че е готов да стори същото: „Когато дойде моят ред, ще си поставя публично ваксината, защото смятам, че е от полза за всички, ако не се пренася заразата“.

- реклама -