Бил Гейтс
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Бил Гейтс напуска „Майкрософт“ заради благотворителност

Основателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс ще напусне борда на компанията, за да се отдаде на филантропична дейност. Това заяви самият той чрез обръщение в Линкдин.

Гейтс заявява, че ще се фокусира върху глобалното здравеопазване и развитие, образованието и борбата с климатичните промени. Освен това той напуска и позицията си в холдинг компанията на Уорън Бъфет „Беркшър Хатауей“.

Бил Гейтс е вторият най-богат човек в света. Той притежава активи за $ 103.6 млрд. Пред него е само основателят на „Амазон“ Джеф Безос.

„Очаквам с нетърпение следващата фаза на живота ми. Това е шанс да запазя приятелства и партньорства, които означават много за мен. Ще продължа да помагам на две компании, с които съм невероятно горд и ще приоритизирам моето време да се обърна внимание на някои от най-трудните предизвикателства пред света“, се казва в текста на Гейтс.

Съосновател на „Майкрософт“ заедно с Пол Алън, той се оттегли от ежедневното управление на компанията през 2008-а. През 1986-а компанията пуска публични акции, а само година по-късно 31-годишният Гейтс стана най-младият милиардер, който не е наследил парите си. Алън почина през 2018-а.

Заедно със съпругата си той управлява фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“. През 2017-а те дариха $4.8 млрд. на фондацията.

- реклама -