Бил Гейтс дарява 1.7 млрд. долара на държавните училища в САЩ

Основателят на американската IT-корпорация „Майкрософт“ Бил Гейтс ще дари 1.7 млрд. долара за американските училища, пише вестник „Вашингтон пост“.

Според изданието парите ще послужат за подкрепа на учебни заведения, заинтересовани от развитието и тестването на нови методи и подходи в обучението.

„Всеки ученик се трябва да получи отлично държавно образование и висше образование, за да постигне успех на пазара на труда“, каза Гейтс на конференция на представители на училищата в Кливланд.

Той подчерта, че ролята на филантропията не е в това да си главен спонсор, а да финансираш нови идеи и хората да имат възможност да ги изпробват, за да видят кои действително работят добре и да ги развиват.

Благотворителната фондация на Бил Гейтс и съпругата му „The Bill & Melinda Gates Foundation“ е вложил най-малко 3.4 млрд. долара в държавното образование в САЩ, пише „Вашингтон пост“.

През 1999 г. Гейтс дари акции на „Майкрософт“ на стойност 16 млрд. долара, а година по-късно – 5.1 млрд. долара. Общо от 1994 г. съпрузите Гейтс са дарили около 35 млрд. долара.

- реклама -