Биков: Правителство на спасението с ГЕРБ можеше да изведе страната от кризата

„В една нормална ситуация можеше да има правителство на националното съгласие или националното спасение с участието на ГЕРБ, което да преведе страната през много тежката зима, която идва. Сега ще има ляво-либерално правителство и то ще понесе цялата отговорност“. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков пред bTV.

В опозиция една партия няма нужда от партньорство,

отвърна той на въпрос може ли ГЕРБ да си сътрудничи с „Възраждане“. „Не познаваме колегите, ще ги видим тепърва“, добави той. Според него тежко им на редовните министри, които ще наследят тези, коментира Биков работата на служебния кабинет. Определи като абсолютно изтървана ситуацията и в образованието. Биков не се ангажира с прогноза може ли очакваната четворна коалиция да изкара пълен мандат.

„Прави ми неприятно впечатление едно нещо – нелош пиар около преговорите по програмата, но в същото време излиза Румен Гечев и казва 8:4:3:2 ще е формулата на управлението. Къде са водени преговорите – частта за програмата за пред хората, а преговорите някъде другаде? Едни екипи за парлама ги дават някъде по телевизията, друг водят преговорите за министри“, заключи Биков.

ГЕРБ зададе въпросите още вчера към Румен Радев и Стефан Янев

след уволнението от борда на ДКК на изпълнителната директорка Ваня Караганева. От своя страна икономическият министър Даниела Визиева я защити и обвини предишните назначени в борда от кабинета на ГЕРБ в предварително подготвена акция и им поиска оставките. На въпрос откъде една политическа партия разполага с точна информация за ставащото в борда на ДКК и обвиненията към Караганева, Биков тази сутрин настоя, бе информацията била изнесена публично.

По думите му става въпрос за серия от обвинения в злоупотреби от това, че Караганева не е напуснала старата си работа, мине се през договора за 1 млн. лева с адвокатска кантора и се стигне до стратегически решения, които изобщо не са подходящи и трябва да се изчака новото правителство.

„Е, по какъв начин разбираме, че

кантората е свързана със „Сиела“ – ами ние проверяваме някои неща“,

отвърна той на въпроса все пак как партията е наясно с детайлите и добави, че са направили проверка чрез търговския регистър.

„Не сме разследващ орган, но питаме министъра и цялото правителство, което говори за прозрачност. Бившият министър на икономиката Кирил Петков също мълчи, а това е втори изпълнителен директор за последните три месеца, продължи Биков. „Предишния те самите си го уволниха“, напомни той.

Биков отрече да твърдят, че служебното правителство има връзка с тази фирма и с вноса на машините за гласуване. Подчерта обаче и сключеното извънсъдебно споразумение за 50 млн. лв. с частна фирма. Без да назовава името й, очевидно визираше това с „Дунарит“ след дългогодишния спор за дружеството, което бе

собственост на укриващия се бизнесмен и банкер Цветан Василев,

а държавата се опитваше да го придобие.

„На мен леко започва да ми намирисва на корупция в тая работа. Някой да не е взимал някакви пари, за да прави всички тези неща толкова бързо и толкова през просото“, заяви Биков.

Те са няколко линии, другата е местенето в банка, която не е преминала стрес теста, продължи той. И да излезе министърката да казва: „Аз ще ви уволня“, изобщо не е прозрачност и почтеност към българските граждани, настоя той.

„Много ми е интересно и защо започват да реформират първо печелившите предприятия – ДКК, Българската банка за развитие, нали реформа се прави в нещо, което не работи. А те в първото нещо, в което видят пари, струва ми се, че имат други намерения“, обвини управляващите депутатът от ГЕРБ. Опитвали се по груб и глупав начин да осъществят това.

- реклама -