Снимка: кадър БНТ

Биков: Не се обсъжда смяна на Борисов като лидер на ГЕРБ

„Изобщо не сме обсъждали някакъв лидерски въпрос. Само преди 3 месеца имахме конгрес, на който Бойко Борисов беше избран от членовете на ГЕРБ за лидер”.

Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков в студиото на „Здравей, България”.

„Кирил Петков е последният човек, който ще каже кой ще бъде лидерът на ГЕРБ. Ако има такова желание, може да се запише за член на партията, да дойде и да го предложи на някой конгрес.

Той има право да говори всякакви глупости, както и прави, но ние с него не се съобразяваме, още повече за това кой ще бъде лидер на партията ни”, каза още той.

„Смешно ми е как хора, чиято партия се стопява в последните месеци, дават съвети на партия, която във всички социологически проучвания е първа и всички очакват да спечели изборите, да си смени лидера”, добави Биков.

Според него по темата със Северна Македония „всички са се криели, докато не е излязъл да говори Борисов”.

„Докато Кирил Петков се криеше по темата, Борисов, а не някой друг, му реши целия проблем с общественото мнение и то с риск за нашата подкрепа, защото това не беше популярна теза”, посочи депутатът.

Той беше категоричен, че в настоящата ситуация, в която страната ни се намира, тя има нужда от проевропейско правителство.

„За което ние сме готови да плащаме и политическа цена”, добави Тома Биков.

Запитан дали е възможна евентуална коалиция с „Продължаваме Промяната”, той отговори: „Крайно време е да се направи така, че да говорим за идеи, не за хора. Това зависи от много неща”.

„Дайте да пренесем разговора на малко по-високо ниво от това дали се обичаме или мразим и да видим в конкретната ситуация с предизвикателствата кое би било най-полезно за страната ни”, призова депутатът от ГЕРБ.

„За нас е огромно предизвикателство изобщо да се каже „добър ден” на ПП.

Очевидно, ако не си казваме „добър ден”, ще продължим да бъдем в политическа криза. Нямаме никакъв разговор с тези хора, което е странно”, коментира Биков.

На въпрос дали има вариант ГЕРБ да подкрепят някаква конфигурация в рамките на този парламент, той посочи:

„При първия мандат – формулата беше зададена от Кирил Пеков. Тя е същата, каквато беше при вота на недоверие – търсим някакви депутати.

Това не е искано от нас. Третият мандат зависи от президента”.

И добави: „Не съм убеден, че е възможно да се направи нещо по-дългосрочно в този парламент.

Ако е това, което казват за 22-та закона и разни бързи неща, имайте предвид, че тези закони още не са написани, така че може би такова управление би изкарало”.

- реклама -