Гари Линекер Йън Райт БиБиСи
Снимка: twitter.com/garylineker

БиБиСи върна в ефир легендата Гари Линекер

„БиБиСи“ обяви, че връща на екран легендата Гари Линекер. Бившият футболист, в момента един от най-известните водещи, беше отстранен в петък заради позицията си срещу проект на правителството. Отстраняването му доведе до масов бойкот от страна на негови колеги и футболисти.

„Гари е важен елемент за „БиБиСи“ и знам какво означава телевизията за него. Радвам се, че той ще представи нашата емисия следващия уикенд“, каза генералният директор Тим Дейви.

62-годишният Линекер критикува проекта на правителството, чиято цел е да попречи на мигрантите, които идват през Ла Манша, да поискат политическо убежище във Великобритания. Той нарече проекта „жестоката политика към най-уязвимите с език, който може да се сравни с този в Германия през 30-е години“.

„Всички признават, че този период беше труден за персонала, сътрудниците, водещите и зрителите“, написа директорът в комюнике. „БиБиСи“ има анжимента да уважава различните мнения и свободата на изразяване“, допълни той.

Поръчано е и проучване на независими експерти за употребата на социалните мрежи. То ще доведе до промяна в правилата, по който ги употребяват водещите.

Гари Линекер обяви, че е „щастлив“, че е намерено решение и „няма търпение да се завърне в ефир“. „Представям спорта в „БиБиСи“ от 30 години и съм изключително горд да работя за най-добрата и най-точната медия в света. „Колкото и трудни да бяха последните дни, те не могат да се сравнят с факта да напускаш дома си, за да бягаш от преследване или от война и да търсиш убежище в далечна страна“, каза Линекер.

- реклама -