Владимир Илиев
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Биатлонът няма пари, участието в Пекин е под въпрос

Биатлонът може да не прати спортисти на олимпийските игри в Пекин догодина. Това обяви федерацията. Причината е липсата на финансови средства.

„Българска федерация по биатлон изпитва огромни затруднения непосредствено преди старта на олимпийския сезон. Притесненията този път не са свързани със състоянието на отбора и състезателите, а с липсата на нормално финансиране“, се казва в официална позиция на водената от Екатерина Дафовска федерация.

В съобщението се посочва, че „под въпрос е участието на най-добрите ни биатлонисти в стартовете за Световната купа до края на годината, които ще определят участниците на игрите в Пекин идния февруари“.

От федерацията съобщават, че бюджетът ѝ е намален със 150 000 лева в сравнение с предолимпийската година преди Пьонгчанг 2018. Решението е обяснено с отлагането на летните игри в Токио. „Тази редукция бе придружена с обещанията от Министерството на младежта и спорта (ММС), че зимните федерации ще бъдат дофинансирани в последното тримесечие на тази година, за да завършат нормално квалификациите и подготовката си за олимпиадата в Пекин. Това обаче така и не се случва“, казват още от федерацията.

- реклама -