заведения
сн. БГНЕС

БХРА пред FN: Не сме давали съгласие заведенията да отворят на 1 март, просто бяхме информирани за датата

Има ли разцепление в ресторантьорския бранш по повод датата за отваряне на заведенията? Вчера след среща при здравния министър бе обявено, че това ще се случи на 1 март с тяхно съгласие. Малко по-късно обаче стана ясно, че в разговорите са участвали само представители на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация и в срещата не са участвали Сдружението на заведенията и Българска асоциация на заведенията. Последните са организатори на днешния протест в столицата.

От БХРА обаче твърдят, че не са се съгласявали с никакви дати за отваряне, а просто са били информирани кога ще могат да заработят. Разговаряме с Атанас Димитров – зам.председател на асоциацията.

Защо се получи този разнобой между вас и колегите ви от другите две браншови организации, които днес протестират?

– По-скоро бих казал, че се получи недоразумение, затова нека да внесем яснота. Имаше грешно зададен журналистически въпрос и в крайна сметка излезе, че ние сме решили датата за отваряне да е 1 март. Нещата не стоят така – ние бяхме извикани от здравния министър на една среща, която имаше информационен характер. Тя не беше във формат за договорки и взимане на каквито и да било решения. Че колегите, които организират днешния протест са били поканени и не са се отзовали, това е техен проблем. Министърът на здравеопазването ни информира, че на вчерашното извънредно заседание на МС е взето решение заведенията за обществено хранене да отворят на 1 март, а 15 дни след това и нощните заведения.

Ние медиите получихме съобщение от правителствената пресслужба, в което се казва, че премиера е заръчал на министъра да ви даде две възможни дати – 01.02 или 01.03, с уговорката, че ако изберете февруари има реална опасност отново да ви затворят?

– Нямаше опция за избор. Министърът ни информира за взето решение, никой не ни е давал възможност за избор на нас. Ние изразихме позиция за незабавно отваряне, но съобразено с противоепидемичната обстановка, което да бъде взето от компетентните здравни органи. Министърът ни каза, че са разглеждали варианти, но са стигнали до решението за 01.03, защото са преценили, че ако ни отворят сега има опасност след 15 дни отново да затворим и да няма компенсации, защото трябва нова нотификация от ЕС. Така може да се загуби примерно месец. Ние казахме, че не считаме, че заведенията са източник на зараза, а по-скоро информацията от Европа сочи да се гледа по посока учебните заведения, където не се спазва дистанция и комуникацията деца-родители-деца-учители е много по-бърза. Изложихме пред министъра и нашите икономически искания – незабавно трябва да започне изплащането на помощта и обезщетенията за персонала и бизнеса. Служителите са ни най-ценния ресурс, миналата година ги оставихме ноември само с 24 лв. за последните дни, а декември с по 24 лв. за 24 работни дни – това са празници, семейства, човешки съдби. Те не могат да стоят без работа и без пари. Прие се една мярка 75% от възнагражденията по трудов договор, което е ок за 1-2 месеца. Ние настояхме да бъде вдигната компенсацията на хората на 100%, а за бизнеса 30% щом няма да може да се отвори преди 1 март. Министър Ангелов ни увери, че има взето решение за спешно плащане и до края на януари парите ще стигнат до бизнеса и до служителите. Той ни каза, че това не е в неговата компетенция, защото той отговаря за здравеопазването, но се ангажира да предаде нашите искания.

Вие разграничавате ли се от този протест?

сн. БГНЕС

– В края на срещата вчера ние казахме, че настояваме да се продължи практиката от много правителства насам, а именно, че когато има проблем, касаещ целия бранш, на масата за преговори да се викат всички съсловни организации. За да няма такива недоразумения и всеки да бъде изслушан и да си каже предложенията. Костадин Ангелов каза, че многократно е правил опити да се свърже с останалите организации и че кабинета му отворен през целия ден за тях. Това, че те не са се явили не бива да е повод за раздор. Колкото до протестите – преди няколко дни имахме спешна среща с представителите на СЗБ и БАЗ, на която те ни запознаха с техните искания и желание за протест. Спазихме процедурата по съгласуване в нашата организация през УС и ИБ, колегите гласуваха и изразихме официално становище, че БХРА ги подкрепя в справедливите им искания, че сме за незабавно отваряне, но съобразено с епидемичната обстановка. И добавихме, че желаем да бъдат удовлетворени всички икономически искания на бизнеса. И освен това казахме, че искаме към институцията, която отговаря за помощите да има гореща телефонна линия или мейл, на които кандидатствалите за помощи да си задават въпросите и от 3 до 5 дни да се получава отговор. Ако не са одобрени защо не са, ако не им е платено защо не им е платено и тн. Също така искаме компенсации със задна дата за затварянето в началото на първата вълна миналата година.

Т.е ако трябва да обобщим, вие сте приели датата първи март заради обещанието, че ще се получат помощите до края на този месец?

– Не сме приемали нищо, ние не сме упълномощени да приемаме каквото и да било. Това е акт на Министерски съвет. Казах ви, че искаме да отворим още утре, но не бива да нарушаваме здравето и интереса на гражданите, които са извън тази наша общност на хотелиери и ресторантьори. Властта е взела решение да се забави отварянето, нашата позиция е, че в такъв случай трябва да се дадат компенсации.

Казахте, че имате решение да подкрепите протеста. В такъв случай имаше ли ваши представители днес на него?

– Имаме информация, че някои наши регионални структури са взели решение да се присъединят. Така, че има колеги да, при това не малко. От Русе, от Търговище, Шумен, Ямбол – колеги от къде ли не заявиха, че искат да дойдат на протест.

И вие не сте спирали никой?

– Щом сме обявили подкрепа как може да спрем някой. Има си организатори и нашите регионални структури спрямо метеорологичната обстановка и спрямо собствените си виждания се присъединяват към протеста. Ние посочихме в декларацията си, че призоваваме всички наши членове да изразят своята гражданска позиция в защита на интересите им и правото им на труд по мирен начин и без политически нюанси. Кардинално се дистанцираме от всякакви политически искания. Даже не смятаме, че е коректно в пандемична обстановка да се иска оставка на здравен министър заради икономически искания. Той си изпълнява задълженията.

- реклама -