БГ журналист с предупреждение за заплаха, ДПС поискаха проверка

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатите Йордан Цонев и Делян Пеевски ще сезират ДАНС с искане за проверка на тиражираните в медиите твърденията на журналиста Атанас Чобанов, че е бил под непосредствена заплаха, за която същият (по негови думи) е бил предупреден от официално лице на чуждо правителство. Това съобщават от пресцентъра на ДПС.

„Въпреки, че както журналистът Чобанов, така и сайтовете „Биволь“ и „Бърд.бг“ неведнъж са разпространявали манипулации и тенденциозни внушения по адрес на ДПС и на депутати от партията, с което изцяло са се поставили в услуга на задкулисния кръг „Капитал“ и обслужват неговите и на медийния олигарх Иво Прокопиев бизнес и политически интереси, от ДПС считаме, че свободата на словото и неприкосновеността на журналистите при упражняването на тяхната професия са от първостепенно значение за всяко демократично общество и трябва да бъдат гарантирани, поради което, всеки случай на заплаха (ако такава наистина е налице), към който и да е журналист, трябва да бъде приоритет на правоохранителните органи с всички процесуални възможности за проверка и разследване и с цялата строгост на закона“, пишат още от партията.

СИГНАЛ

По-рано, в неделя, стана ясно, че журналистът от „Бърд“ Атанас Чобанов е получил информация от чуждо посолство у нас, че има данни за подготвяно нападение срещу него.

Атанас Чобанов е информирал българските служби за това предупреждение.

„В петък в 12:05 получих обаждане от официално лице от чуждо правителство, че съм под непосредствена заплаха и те са длъжни по закон да ме уведомят. Заплахата е локална за България, но аз в момента съм в чужбина. Уведомих веднага българските служби, които бяха в неведение“, пише в страницата на Bird.bg във „Фейсбук“ Чобанов.

От Асоциацията на Европейските журналисти призоваха неприкосновеността на Атанас Чобанов да бъде гарантирана.

ПРОВЕРКА

Междувременно от МВР обявиха, че работят по сигнала за заплаха срещу Чобанов. Заявиха също, че проверяват и друг сигнал, за който стана ясно вчера. Той е за заплаха срещу общинаря Борис Бонев, който също обяви, че получил информацията от чуждестранна служба. От вътрешното ведомство уточниха, че информацията към тях е подадена от друг източник. Уточниха също, че между двата случая няма общо.

- реклама -