Германия, полиция, разстрел, семейство, карантина
снимка: Pixabay

БГ наркодилъри прехвърлят дрога в Турция

Български хеликоптер влезе в турска територия и хвърли дрога за 1,6 млн. лева в началото на седмицата. Това не е изолиран случай, а поредица от нарушения на въздушното пространство, която от поне половин година се осъществява от малки летателни средства – самолети или хеликоптери, показа проверка на „Телеграф“.

Първият съмнителен случай, който разбуни духовете у нас, шашардиса следствените органи, предизвика смут и множество слухове, бе през юни 2022 г. Тогава  през въздушното пространство на общо седем източноевропейски страни прелетя ниско 60-годишен Piper PA-23-250 Aztec.

Изоставен

Самолетът бе открит изоставен на летище „Буховци“, край Търговище. И до този момент няма официално съобщени резултати от разследването, което бе поето от Националната следствена служба. Това, което се установи, е, че в аероплана са пътували поне петима души, но не е ясно какъв е бил товарът му. Самолетът е бил бракуван в Литва, откъдето е купен, и излита в нарушение на правилата, без одобрен летателен план. Минава през небето на Полша, Словакия, Унгария, Сърбия и Румъния, преди да кацне в България. Има и още едно спиране, то е на спортното летище „Хайдусобосло“ в Унгария. Там самолетът кацнал за десетина минути без разрешение от унгарските власти. Слезли са 4-5 души, които са се суетели около машината, заредили са гориво с туби от кабината и са продължили. Полицията, която пристигнала на място, не успяла да ги спре. При огледа у нас полицейски кучета откриха следи от наркотици във въздухоплавателното средство. Според разследващи крайната цел на полета е била Турция, но повреда е наложила приземяването в Търговище. Появиха се и слухове, че с този самолет в България се бил върнал издирван от Интерпол беглец от правосъдието, но те така и не се потвърдиха.

- реклама -