сн. Пресс-служба Минобороны РФ/ТАСС

БГ изследователски кораб премина от Атлантическия в Тихия океан

Всъбота по обяд българско време военният научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий” навлезе в пролива Дрейк, прекосявайки 56-я паралел.Плавателния съд подмина нос Хорн – най-южната точка от Южна Америка.

Пролива е най-широкият в света (800 км.) и се счита за изпитание дори за най-опитните моряци, заради често променящата се прогноза за времето.

Екипажът ни е в постоянна връзка с арженстскките военноморски сили и българския морски флот, от където получава актуална информация за времето. Командирът на кораба – капитан II ранг Николай Данаилов премина през специално обучение в Аржентина за това какви са спецификите на пролива и плаването във водите на Антарктида.

Очакванията са на 13 февруари корабът ни да достигне Южния залив на остров Ливингстън и българската антарктическа база “Св. Климент Охридски”. Ръководител на 31-вата антарктическа мисия е проф. Христо Пимпирев.

 

С наближаването до Антарктида природата се променя – делфини се състезават пред носа на кораба, край него летят черновежд албатрос и антарктически петрел – птици, които могат да се видят само на тези географски ширини. В следващите три дни корабът ще премине през пролива Дрейк за да стигне до крайната си цел – българската база.

„Това е един от най-тежките мореходни пътища. Особеност на пролива е, че много рязко се сменят хидрометеорологичните условия и това създава затруднения за моряците. Преминаването пред Дрейк се смята за високо постижение”, казва адмирал Боян Медникаров, ректор на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.

Отговорните задачи пред екипажа предполагат и повишаване на стреса. В какви нива и как да се предпазят – изследва един от научните проекти на борда. Взимат се проби за вируси, кръв, мери се кръвното налягане.

„Това е възможност да се установи дали стресът е фактор, който може да отключи заболявания, които обичайно носим във себе си, но нямаме представа за тях”, обяснява д-р Петко Гинев, лекар във ВМА.

В лабораторията ни в Антарктида ще бъдат направени и кръвни изследвания на всички членове на експедицията.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено