Левски и Литекс твърде често създават проблеми на БФС
Скандалите по време на Левски - Литекс в края на 2015-а, накараха БФС да промени правилника си

БФС промени правилници заради Лудогорец и Литекс

Българският футболен съюз промени правилниците си заради случки с Литекс и Лудогорец от миналото първенство. Първата промяна от БФС е в наказанието, което се налага на отбор, напуснал терена по време на мач. До момента правилникът гласеше, че клубът бива изваден от групата, в която се състезава, и отива в долното ниво на футбола. В края на 2015-а Литекс напусна терена по време на мача с Левски на стадион „Георги Аспарухов“. Тогава клубът от Ловеч беше изваден от А група, последва анулирането на точките на оранжевите и това даде по-сериозна преднина на Лудогорец и в битката за титлата със сините.

БФС и промяната „Литекс“

Сега при първо провинение на отбор от Първа лига ще се отнемат девет точки и клубът ще бъде глобяван със 100 000 лева. Ако провинението се повтори, тогава вече следва глоба от 150 000 лева и „понижаване в по-долно ниво (следващото по низходящ ред) от следващия сезон, без право да довърши участието си в настоящата спортно-състезателна година“.

Същото е наказанието за клубове от Втора лига, но глобите са съответно 50 000 и 100 000 лева. При провинение в аматьорския футбол отборът се праща в по-долната група.

БФС и промяната „Лудогорец“

Друга промяна, инспирирана от недоволството на Лудогорец, е отменя на правилото за 21-годишни футболисти в Първа професионална лига. Досега поне един трябваше да започва мача, и шампионите го правеха, но най-често го сменяха поради контузия в средата на първото полувреме. „Въвежда се правило за задължително двама футболисти до 21 г. в стартовите състави на отборите от Втора професионална лига, които трябва да играят минимум 45 минути всеки. Това правило заменя досега съществуващото в закритата вече Б група за задължителни четирима футболисти до 23 г. в стартовите 11“, обявиха от футболния съюз.

- реклама -