Безумията на СССР: Да се чудиш дали да се смееш, дали да плачеш!

Помните ли безумията на социализма? Разбира се, те не са едно и две, но тук сме подбрали 10 странни, смешни и абсурдни предложения и решения в СССР

През 1939 г. постъпва идеята новата година да започва не от 1 януари, а от датата на Октомврийската революция – 25 октомври 1917 г. А летоборенето да е нещо от рода: „Втората година от социалистическата революция; третата година…“

Предложено било и да се преименуват месеците. Ето така: Ленин, Маркс, Революция, Свердлов, Май, Съветска конституция, Жатава, Мир, Коминтерн, Енгелс, Великата революция, Сталин. А новата година щеше да идва на 31-ия ден от Сталин.

При разработката на автомобила „Победа“ имало идея той да бъде наречен „Родина“. Тогава сталин попитал иронично: „И колко от нас ще имат „Родина“? Затова и името било сменено с „Победа“.

Тоалетната хартия в СССР била дефицит

Затова на хората им се налагало да се редят пред магазините, за да си купят. И взимали – колкото дадат, защото имало ограничение. После щастливите клиенти нанизвали ролата на въженце и ги окачвали на шията си, за да могат да ги носят. И през целия град да минат така, на никого не му правело впечатление. Това била обичайна гледка. Все пак можело някой да попита: „Откъде я купихте?“.

В младата съветска държава били създадени трудови армии от военни, извършили престъпления. Наричали ги заключените червеноармейци, а в документите това название било съкратено така „з/к“.

За направа на „грамофонни плочи“, на които била записвана нелегална музика, в СССР масово били използвани стари рентгенови снимки

Наричали ги „пластинки на кости“ или „пластинки на ребра“. Този ценен материал се разпространявал безплатно, дори медиците били благодарни на тези, които го взимали.

В Съветския съюз извистният производител на гумени ботуши бил завод „Полимер“ в град Саланци. Името на гада било толкова често споменавано, че хората го идентифизирали с ботушите и започнали да ги наричат „шлепанци“.

Фотография с надпис: „Благодаря на другария Сталин за нашето щастливо детство!“ обиколила вестниците в цялата страна през 1936 г. На нея момиченце с букет цветя е в ръцете на Сталин. Тази снимка била използвана за отпечатване на плакати, скулптури. Момиченцето било наричано Енгелсина – в чест на Енгелс, или Геля Маркизова.

Но историята на детето се оказва наистина тъжна. През 1937 г. бащата на Геля е арестуван, обявен за японски шпионин и разстрелян. Майката била изпратена на заточение в Казахстан, където загинала при неизяснени обстоятелства. Осиротялото момиче било отгледано от своя чичо.

На парада на победата 24 юни 1945 г. военните носели на ръцете си куче. При това било завито с шинела на самия Сталин. Това било едно от дресираните кучета, които по време на Втората световна война помагали на сапьорите при обезвреждането на минирани участъци. Наричали го Джулбарс.

За последната година от войната Джулбарс открил 7468 мини и повече от 150 снаряда

Но малко преди победата бил тежко ранен. Затова не можел на парада да премине заедно с другите обучени кучета. Тогава Сталин разпоредил да го пренесат на ръце през Червения площад.

Сега дори не е за вярване, но дълго време работната седмица в СССР била шестдневна. Само неделята била почивен ден. Майчинството продължавало 3 месеца. След този период детето било давано в детска ясла или с отглеждането му били ангажирани бабите, роднини, които работят по график и т. н. Отпускът бил само 15 дни в годината, а почивни дни почти нямало. Коледна ваканция не е имало. На 31 декември всички били на работа. Почивали само на 1 януари. На втори отново били по работните си места.

- реклама -