Безрезултатни преговори за наследник на Юнкер

Безрезултатни се оказаха преговорите до късно снощи за определяне на приемлив кандидат за председател на Европейската комисия. Решение трябва да бъде взето на извънредно заседание на Европейския съвет на 30 юни.

„Европейският съвет проведе пълна дискусия по въпроса за назначенията, но мнозинството не беше постигнато за никой кандидат. Ще се срещнем отново на 30 юни“. Това обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след първия ден от срещата на лидерите на ЕС.

„Няма мнозинство сред „водещите кандидати „, представени от страните,” каза след срещата германският канцлер Ангела Меркел.

Тя каза, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск е бил инструктиран да проведе нови консултации с групи в Европейския парламент. Меркел подчерта, че не трябва да има криза в организацията. Тя коментира, че снощната дискусия дискусия на срещата на върха се е провела по интензивен, но приятелски начин, тъй като всички страни „знаят, че трябва да се намери решение“.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че не смята резултата от срещата за неуспех, а напротив, за „връщане към институционалната реалност на ЕС“.

„Кандидатите не бяха разглеждани днес според националността си. Нямам нищо против кандидатурата на Германия. Ако канцлерът Меркел беше кандидат, аз щях да я подкрепя, защото тя има качествата и компетенциите, които биха й позволили да бъде добър ръководител на ЕК,“ заяви още Макрон пред репортери в края на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Наследникът на Юнкер трябва да получи подкрепата на 21 от 28-те страни-членки на ЕС и да събере мнозинство от най-малко 376 гласа в Европейския парламент.

- реклама -