Безредици в Триполи – 12 убити и 87 ранени

12 души са били убити, а 87 ранени при сблъсъци между поддръжници и противници на правителството в либийската столица Триполи, предаде БНР, цитирайки АФП. Нанесени са щети на множество сгради, включително на 6 болници и здравни центрове.

Съобщава се за изстрели от автоматично оръжие и експлозии в няколко квартала на Триполи миналата нощ и през днешния ден. Новото напрежение последва провалените преговори между премиера на правителството на националното единство Абдулхамид Дбейба и алтернативния кабинет на Фатхи Башага, подкрепен от военния лидер Халифа Хафтар. Според Дбейба, Башага изпълнява заканите си да превземе Триполи след като негови представители са напуснали преговорите за провеждане на избори преди края на годината.

По последна информация на агенция Ройтерс военен конвой от над 300 превозни средства е поел към Триполи от Мисурата – град западно от Триполи, в който е базиран Башага. По непотвърдена информация друга въоръжена групировка, подкрепяща този претендент за властта, се готви да навлезе в столицата от юг – към Абу Салим.

- реклама -