Безредици в Брюксел: Военни с лимони се изправят срещу реформа

Близо 10 000 белгийски военни и техни близки протестираха срещу готвената от правителството пенсионна реформа. Протестът приключи със сблъсъци с полицията пред министерството на отбраната.

Бойни действия в центъра на Брюксел

Когато протестният кортеж стигна до улицата на министерството на отбраната, достъпът до която беше преграден от полицейски кордон, част от протестиращите спряха. Други обаче, с маскирани лица, започнаха да хвърлят различни предмети по силите на реда. Полицаите отговориха със сълзотворен газ и водно оръдие, за да ги разпръснат, съобщи bTV.

Лимонът – символ на протеста

Сред хвърлените предмети беше и лимон, превърнал се в символ на протеста, защото военните се отъждествяват с изстискан до край лимон.

Правителството на Белгия иска прогресивно увеличаване на възрастта за пенсиониране за военните. Сега тя е 56 години, а плановете на кабинета са до 2030 г. да стане 63 години.

„Ние сме лоялни към държавата и правителството, но то иска да промени пенсионния ни план и да увеличи работата ни със седем години и повече, което за нас е неприемливо“, обясни един от протестиращите – Ален Демарш, офицер от ВСС.

- реклама -