Безредици в Казахстан: Актуалната обстановка се нажежи (Видео)

Не стихва стрелбата около Площада на републиката в казахстанския град Алмати. По улиците лежат загинали хора. Виждат се няколко коли със следи от куршуми, най-малко в две от тях има човешки тела, предаде ТАСС.

Тази сутрин събитията в Алмати се развиват главно в района на площада. Другаде из града положението е сравнително спокойно и рядко отекват изстрели.

Мнозина подстрекатели към безредици

се движат из Алмати с коли без номера, както съобщи неотдавна комендантството на мегаполиса. Властите предупредиха, че хората трябва да носят документи за самоличност, а спрямо собствениците на коли без номера и самите превозни средства ще се прилагат най-строгите санкции, предвидени от обявеното извънредно положение.

Започналите в Казахстан на 2 януари масови протести срещу поскъпването на горивата прераснаха в безредици. Президентът Касъм-Жомарт Токаев разпусна правителството и обяви извънредно положение. По негово искане доминираната от Москва Организация на договора за колективна сигурност (ОДКС) изпрати в Казахстан миротворчески сили за стабилизиране на обстановката.

По данни на властите, в момента

конституционният ред като цяло вече е възстановен

във всички региони на страната. Най-трудно все още е положението в Алмати. Всички сгради на държавните органи са под контрол, но терористите и бандитските групировки в града ожесточено се съпротивяват на властите, заяви днес в обръщение комендантът на Алмати генерал Канат Таймерденов.

Антитерористичната операция в Алмати продължава. Освободени са сградите на акимата (областната администрация), резиденцията на президента и Площадът на републиката, съобщи комендантът.

Той прикани населението „да проявява предпазливост“, тъй като силите на реда продължават да прочистват зоната от „терористи и бандитски формирования“.

Генералът призова жителите на Алмати

да спазват режима на извънредно положение и комендантския час, „да не излизат вечер и нощем навън и в града“.

Днес сутринта вътрешното министерство на Казахстан съобщи, че 26 протестиращи, определени като „въоръжени престъпници“, са били убити, а над 3000 други са задържани от властите. Около 18 служители на силите на реда са загинали, а 748 други са пострадали в насилието. На територията на цялата страна е въведено критично – червено ниво на терористична опасност и е въведен режим на контратерористична операция.

Президентът Касим-Жомарт Токаев заяви днес, че до голяма степен конституционният ред в страната в възстановен и обвини

обучени в чужбина „терористи“ за безредиците,

но не представи доказателства за това. По-късно се очаква Токаев да направи обръщение към нацията.

В сряда той се обърна за помощ към доминираната от Русия Организация на Договора за колективна сигурност. Освен Русия и Казахстан ОДКС включва бившите съветски републики Армения, Беларус, Киргизстан и Таджикистан.  Изпратените от чужбина сили в Казахстан са около 2500 бойци. ОДКС съобщи, че са мироопазваща част и ще защитават държавните и военни обекти. Ще останат в страната няколко дни или седмици.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено