хотелите хотелиери, цени, туризъм, услуги места за настаняване нощувки

Безработни ще могат да се квалифицират за нуждите на хотелите – ВИДЕО

Двамата ресорни министри – Николина Ангелкова и Бисер Петков, се срещнаха с туристическия бранш и работодатели, за да обсъдят проблема с кадрите. По време на междуведомствен съвет беше обсъдено недостигът в сектора да се набавя чрез Агенцията по заетостта.

Според статистиката най-голям глад има на служители в ресторантите, камериерки и чистачки по хотелите. За сметка на българските кадри, отчетен е почти двоен ръст на внесена работна ръка от Украйна и Молдова. Чужденците са заявили желание да удължат престоя си по родното Черноморие от 3 на девет месеца, за да работят и през настоящия зимен сезон.

Планът за действие влиза в сила още от днес с неговото популяризиране в цялата страна. Той е предназначен както към безработни лица, така и към работодателите, които по желание, могат да квалифицират и преквалифицират свой кадри, обясни пред медиите министърът на туризма Николина Ангелкова.

Министърът уточни, че тези, които искат да повишат квалификацията си могат да го направят в рамките на няколко месеца. Желанието за усъвършенстване на уменията не означава, че служителят е длъжен след това в продължение на определен период от време да работи за работодателя без да има право да напусне, уточни Ангелкова.

През тази година регистрираме над 2 пъти ръст на регистрираните сезонни работници от трети държави.Към момента са регистрирани над 7800 чужди работници. Решението на проблема търсим и с подписаните споразумения с Украйна и Молдова за намиране на желаещи да работят сезонно у нас, заяви социалният министър Бисер Петков.

На въпрос какво е заплащането на чужденците,социалният министър отговори, че няма точна статистика дали е по-високо или по-ниско, зависи единствено от позицията, която заема. Важно е да се спазват минималните изисквания на труд в законодателството.

- реклама -