Евростат бедност материални лишения население смъртност раждаемост мигранти одобрение членство еврозона безработица катастрофи смъртни случаи

Безработицата в еврозоната най-ниска от десетилетие, инфлацията расте

Инфлацията в еврозоната нарасна до 1,5% през февруари, спрямо 1,4% през януари, докато безработицата в зоната на единната валута остана стабилна на 7,8%.

Това съобщава Евростат.

Временната инфлация е в съответствие с очакванията на анализаторите, но цифрата за безработицата е по-добра от консенсусната прогноза от 7,9%.

Равнището на безработица от 7,8% през януари и декември е на най-ниското ниво, регистрирано в 19-те страни на еврозоната от октомври 2008 г.

Междувременно 28-членният Европейски съюз регистрира безработица от 6,5% през януари, от 6,6% през декември 2018 г. и от 7,2% през януари 2018 година.

Чехия регистрира най-ниския курс от 2,1% през януари тази година, следвана от Германия с 3,2%.

Испания регистрира най-висока безработица през януари – 14,1%, а Италия – 10,5%. Гърция регистрира най-висока безработица от 18,5% през ноември.

В сравнение с предходната година нивото на безработица е спаднало във всички страни-членки, с изключение на Дания и Малта, където тя остава стабилна.

По отношение на инфлацията Евростат обяви, че най-висок годишен темп има в енергетиката през февруари – 3,5% в сравнение с 2,7% през януари.

Следват хранителните продукти, алкохол и тютюн с 2,4% в сравнение с 1,8% през януари.

В сферата на услугите тя възлиза на 1,3%, при 1,6% през януари, докато при неенергийните промишлени стоки е 0,3%, стабилна в сравнение с януари.

Годишната инфлация все още е далеч от целта, поставена от Европейската централна банка, която вижда процент малко под 2% през годината като знак за добро икономическо здраве.

- реклама -