Италия, тест, ваксина, коронавирус,правила, пътуване

Безплатните тестове – лабораториите масово ги връщат, защото са неудобни за ползване

През седмицата получихме редица сигнали от наши зрители, че липсват т.н. безплатни антигенни тестове, с които държавата обеща да снабди лабораториите, за да могат онези, които не са ваксинирани и не са преболедували да се тестват и да получат зелен сертификат, съобщава БТВ.

В столицата една от най-големите лаборатории отбелязва редица затруднения при работата с тях и връща на РЗИ получените количества.

„Трудни са за работа, особено в полеви условия и с много хора. Самия дизайн на теста е направен по-скоро за ползване в дома или в по-спокойни условия“, обяснява Недялко Калъчев.

Въпреки, че работят с държавните тестове най-голямата столична лаборатория също изпитва затруднение при използването им

„Специално тези тестове, това което мен лично много ме затруднява е тяхното отчитане. Това затруднява всички, защото те се отчитат със специална декларация, която пациентът попълва, отнема време, а когато има чакащи отнема още време“, посочва д-р Пенчева.

Това затруднява работата на и без друго натоварените лаборатории. Някои дори отказват да подписват декларациите. „Отказват, защото има лични данни в нея и най-смешното е, че отказват защото смятат, че ще ги ваксинираме насила после на базата на тези декларации“, коментира д-р Пенчева.

Правим експеримет – тестваме се и с двата вида, за да видим разликите. Разликата при взема на проба е осезаема. Друго, което забавя е начина на слагане на веществото реактив, което трябва да даде пробата.

Някои от лабораториите са се договори да работят с техните тесове на обявените цени от министерството по 10 лева с обещание, че после ще бъдат компенирани. В някои от малките лаборатории в страната обаче отказват да работят на този принцип.

От лабораториите очакват и нови доставки и се надяват тестовете да са от стандартен тип.

Източник: БТВ

- реклама -