Безплатни ваучери за почивка по родните курорти, предлагат патриотите

7-дневни ваучери на стойност 210 лв., които да се използват до края на 2021 г. в родните хотели, да получи всеки, който през последната една година е внасял осигуровки във фонд „Пенсии“, искат патриотите.

В нов законопроект за промени на закона за извънредното положение лидерът на НФСБ Валери Симеонов и депутатите Христиан Митев и Валентин Касабов предлагат мерки за стимулиране на българския туризъм.

Ваучерите за почивки в българските курорти е една от техните идеи, като по предварителни данни те ще костават 657 160 000 лв. на държавания бюджет. Ваучери от по 100 лв. за директори на училища и детски градини с цел ученически екскурзии, искат още патриотите.

Предвижда се ваучерите да са и в електронен формат, като на тях ще пише номер и дата на издаване, както и срок на валидност, име и подпис на издателя. Те ще могат да се издават от министъра на туризма или опълномощени от него лица.

Не един месец както е сега, а една година след отмяната на извънредното положение, да има на разположение туроператорът да върне парите от вече платени, но пропаднали екскурзии, се предлага още във внесения законопроект. Патриотите очакват, че само така ще се спасят от фалит голяма част от фирмите в бранша.

Предлага се помощ и за работещите в сектора на туризма, хотелиерството и ресторантьорството. За срок от 3 месеца НОИ да превежда 60% от средномесечния осигурителен доход за юни, юли и август 2019 г. за служителите на хотели, ресторанти, туроператори и туристически агенции. Средствата трябва да дойдат от фонд „Безработица“ и да се изплащат в 5-дневен срок след предоставена информация от Агенцията по заетостта. По предварителни изчислелния в законопроекта се предвижда това да коства на държавата 46 140 000 лв.

Работодателите ресторантьори и хотелиери обаче трябва да се задължат, че в следващата една година няма да съкращават персонала, за който са взели пари. В случай, че бъде съкратен служител, ще трябва да бъдат върнати усвоените от държавата средства.

Облекчения и за плажуващите, предлага Валери Симеонов. До края на 2020 г. плажните чадъри и шезлонги да са напълно безплатни, но концесионерите да плащат само 50% от цената за наем на плажа. По предвартелни изчисления това ще ощети държавния бюджет с 4 500 000 лв., но тези средства могат да бъдат компенсирани от неизползваните пари за реклама на туризма за миналата година, които са на стойност 15 млн. лв., посочват още патриотите.

До края на 2021 г. ДДС на ресторантьорски, туристически и кетъринг услуги да е 9%, а година след отмяната на извънредното положение общинските съвети да могат да намаляват или изцяло премават туристическия данък, искат още депуатите от НФСБ.

- реклама -