Безмилостен старт в живота – близо 50 новородени са блокирани далеч от семействата си (ВИДЕО)

51 бебета, родени от сурогатни майки, са блокирани в Украйна заради карантината, въведена с цел ограничаване на разпространението на новия коронавирус. Бебетата са настанени в креватчета, подредени в редици в малък хотел в покрайнините на Киев.

Рестриктивните мерки за пътуване пречат на родителите на малчуганите от САЩ, Европа и други части на света да дойдат да ги приберат.

Сред родителите, които не могат да вземат децата си у дома има и българи.

Останалите страни, в които новородените трябва се приберат са Китай, Съединените щати, Италия, Испания, Великобритания, Франция, Германия, Румъния, Австрия, Мексико и Португалия.

Повечето от родителите са виждали бебетата само на снимка или при видеоконферентен разговор с представители на клиниката.

Има и родители, които са стигнали до децата си, но не могат да се върнат обратно в родините си.

Украинското правителство каза, че може да позволи на родителите на бебетата от сурогатните майки да влязат в страната, за да си вземат децата, само ако получат искане от съответното посолство.

Клиниката Био Текс Ком публикува видеокадри на бебетата с цел да провокира бързи действия от украинското правителство. Реакцията на властите беше бърза, но не и позитивна.

Людмила Денисова, омбудсманът на украинския парламент, каза, че видеото, излъчено от клиниката, показва, че в страната се е разрастнала сурогатна индустрия, в която бебетата са рекламирани като висококачествен продукт.

Тя призова за промени в украинското законодателство, за да може от сурогатното майчинство да се възползват само украински родители.

„Подготвени бяхме за тази негативна реакция, каза основателят на клиниката Алберт Точиловски. Предвид това че родителите трябва да бъдат поставени под карантина за 14 дни, ние искахме да ускорим процеса“, добави той.

Сурогатното майчинство е законно в Украйна.

В Био Текс Ком сурогатна майка получава по около 15 000-17 000 долара. Родителите идват от цял свят тук, включително от САЩ, Китай, Швеция, Великобритания и Ирландия.

- реклама -