Тихомир Безлов, проблем, кабинет, управление

Безлов: Големият проблем на новия кабинет е как ще решават напреженията помежду си

Големият проблем на коалицията, която поема властта, не са ГЕРБ и ДПС, а как ще решават напреженията помежду си. Това каза пред БНР Тихомир Безлов, експерт в Центъра за изследване на демокрацията.

„Най-големият им проблем са българските икономически елити, чорбаджиите, както искате ги наречете. Вече се очертаха някакви политически инвестиции в новото правителство. Тези хора са си харчили умно парите. Това е проблемът след като мине първият период на обединяващите общи действия срещу врага.“

Конфликтът между МВР и прокуратурата е стара линия на конфронтация, която е чисто политическа, смята Безлов. По думите му това е така от есента на 2019 г., когато е станало ясно, че Слави Трифонов влиза в политиката, а ГЕРБ няма да може да остане на власт.

„Вероятно може да отслабите фигурата на главния прокурор със законови мерки. Какво правите, как избирате правилните от неправилните магистрати? Как избирате прокурорите, как решавате надолу структурно човешкия проблем? Това е основната тема за след това“, коментира експертът в предаването „Преди всички“.

Безлов акцентира върху „организираната престъпност на белите якички“.

„За нас големият проблем вече не е старата, класическа организирана престъпност. В момента, като се започне от земеделските супергиганти, зърнарите, които делят 80% от европейските субсидии, за която тема се позамлъкна, минете през енергетика, екология и стигнете до здравеопазването, където темата за начина, по който се усвояват фондове на бюджета, са доста тежки.“

Краткосрочният тест е какво ще се случи с КПКОНПИ, изтъкна Тихомир Безлов.

- реклама -