Безкористно приятелство между … пернати. Но само един вид

Африканските сиви папагали помагат спонтанно на събратята си да постигнат цел, без да има очевидна незабавна полза за тях. Това установиха германски учени, цитирани от Физ.орг. Хората и големите маймуни са известни с тази способност. Сега за първи път се доказва, че това важи и за птици.

Папагалите и гарваните имат сравнително големи мозъци спрямо тялото. Те притежават и умствени умения, с които превъзхождат останалите птици. Затова ги наричат „пернати маймуни“. Предишни изследвания обаче показаха, че гарваните не помагат на събратята си.

Дезире Брукс и колегите й от германския институт по орнитология „Макс Планк“ са работили с няколко сиви африкански папагала и синьоглави ари.

И двата вида с желание са разменяли жетони за ядки в експеримента. Само сивите папагали обаче били склонни да дадат жетон на съсед, за да може и той да получи награда.

„Африканските сиви папагали са вътрешно мотивирани да помагат, дори ако другият не им е приятел.

Те се държаха много просоциално“, каза Аугуст фон Байерн от екипа. „Изненадахме се, че седем от осем африкански сиви папагала дадоха на партньора си жетон спонтанно още първия път, без да знаят, че след това и те ще са в тази роля“, обясни експертът.

По време на експеримента сивите папагали сякаш са разбирали кога е необходима помощта им. Те са давали жетони и на непознати, но когато партньорът бил приятел, били склонни да му дават още повече жетони. Учените предполагат, че разликата в поведението на сивите папагали и на синьоглавите ари се дължи на социалната им организация в дивата природа.

 

- реклама -