Безконтактна дръжка за врата за защита от коронавируса – ВИДЕО

Коронавирусът се задържа с дни по врати и брави. Те са най-често докосваните от различни хора, особено в един блок или кооперация.

Иво Тедбъри и Фреди Хонг, архитекти и дизайнери, направиха на 3D принтер добавка за дръжка, която позволява отварянето на врати без докосването с длани.

 

Според двамата по този начин се намалява опасността от разпространение на коронавируса. Идеята хрумнала на Тедбъри, който обитава жилищен блок, и му се налага да докосва повърхности, на които COVID-19 се задържа. А същото се отнася и за обществени обекти, като магазини, банки, аптеки.

Тедбъри и Хонг засега предлагат два дизайна, но са готови да разработят и други варианти на Hands-free адапторите. Формата и размерът ще зависят от дизайна на дръжките, към които ще се добавят.

Един екземпляр се изработва за около три часа, а в борбата с коронавируса двамата възпитаници на Школата по архитектура в Бартлет създадоха платформата Hands-Free Architecture, за да провокират колеги да творят във връзка с борбата срещу коронавируса.

- реклама -