палатаки

Бежанският палатков лагер в полето край Солун беше опразнен

Мигрантите, които си направиха импровизиран палатков лагер край официалния бежански център „Диавата“ край Солун, започнаха да се разотиват, съобщава „Грийк рипортър“.

Хората, повечето семейства с деца, пристигнаха преди няколко дни в района, подведени от анонимно съобщение в социалните мрежи. В поста се твърдеше, че Балканският маршрут е отворен и неправителствени организации са в готовност да посрещнат мигрантите на територията на Северна Македония, след което да им помогнат да се придвижат към вътрешността на Европа.

Макар и гръцките, и македонските власти да отрекоха информацията, и да предупредиха, че границата продължава да е блокирана, хората издигнаха палатки в полето до „Диавата“. Те отказаха да се разотидат въпреки призивите на органите на реда, че за тях ще е най-добре да се завърнат в бежанските центрове, в които са били първоначално настанени.

Мигрантите на няколко пъти се опитаха да стигнат до граничния пункт „Идомени“, за да влязат на територията на Северна Македония

В опит да спрат огромното множество от хора в събота гръцките сили за сигурност използваха сълзотворен газ и се стигна до сблъсъци, при които мигрантите замеряха органите на реда с камъни и бутилки. При стълкновенията пострада и фото журналист.

Гръцкият министър на защитата на гражданите Олга Геровасили изрично подчерта, че границите няма да бъдат отворени. Тя призова мигрантите да не рискуват привилегиите, които са получили в бежанските лагери и да не използват децата си като жив щит само защото някакви трафиканти на хора са им продали фалшива надежда.

Министърът на миграционната политика Димитрис Вицас също беше категоричен – Балканският маршрут е блокиран, границите няма да бъдат отворени. Той отправи послание на шест езика към търсещите убежище хора, в което ги увери, че съобщенията в социалните мрежи за отварянето на границите са лъжа.

След дълги преговори и убеждаване мигрантите от палатковия лагер се съгласиха да напуснат. Според регионалния координатор за Северна Гърция и Епир за миграционната политика – Никос Рангос, около 300 души вече са напуснали и са били извозени с автобуси до лагерите, в които са били настанени първоначално.

- реклама -