бежанските

Бежанските центрове у нас пълни на 93%

Около 93% е запълнен капацитетът на бежанските центрове у нас. Това каза председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова пред bTV.

Центровете в България са с капацитет от 5 130 места, плюс още 60 в център от затворен тип, който вече е създаден.

Месеците август и септември са пикови, тъй като през лятото мигрантите се придвижват по-лесно. Практиката показва, че през зимата напливът от хора намалява.

В случай на увеличен миграционен натиск са разработени планове със задачите и ролята на всички компетентни структури. Мисля, че няма да има напрежение, смята  Първанова.

В момента се търсят места за изграждане на нови центрове за настаняване на бежанци

Предстои в Харманли да се обособи помещение от затворен тип и се обсъжда възможността Пъстрогор да бъде трансформиран в затворен тип, но за това ще са необходими съществени строителни изменения, посочи шефката на Агенцията за бежанците.

От началото на годината близо 13 000 души са преминали през бежанските центрове у нас.

Преди протеста в „Овча купел“

Според Първанова в центъра в „Овча купел“ се настаняват семейства и непридружени непълнолетни и малолетни лица. „Бях изненадана да чуя, че се говори за млади мъже, може би 30-годишни. Може би има някакво объркване в преценката за възрастта. Тези хора не са агресивни. Там се настаняват семейства, арабскоговорящи и непълнолетните и малолетните са от афганистански произход“, добави Първанова.

Тя посочи, че когато се подава молба за международна закрила, няма как да се установи какъв е характерът на лицето.

„Ние полагаме много грижи за лицата вътре, усилия да им се обяснява, непрекъснато се провеждат беседи. Обяснява им се, че те са в друга културна среда – какво трябва да спазват, на всякакви езици е написано кое е нарушение, кое е престъпление, какво следва, ако това се извърши“, коментира Петя Първанова.

Сигурността по границите

„Гранична полиция е много добре обучена структура. Колегите наистина полагат огромни усилия“. Така Първанова коментира сигурността по границите в качеството си на бивш вътрешен министър в служебен кабинет.

- реклама -