бездимни цигари

Бездимните цигари поскъпват от октомври, с новия акциз цената им ще стигне до 6,50

Акцизът на нагреваемите тютюневи изделия ще достигне до 40% от този на обикновените

Това обяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Акцизната ставка ще стане 233 лева на килограм тютюн, което означава, че цената на бездимните цигари ще скочи от 5,50 на 6,50 лв.

Депутатите в комисията приеха законопроекта за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, внесен от Менда Стоянова и група народни представители.  „На първо четене той се приема по принцип и след това между първо и второ четене ще направим предложения за промяна в размера на акцизната ставка. Акцизната ставка ще стане 233 лева на килограм тютюн, което означава, че тези изделия нагреваемите тютюневи, които са в момента на пазара, ще имат увеличение на акциза, който ще достигне до 40% от размера на акциза на конвенционалните цигари”, обясни Стоянова.

При този размер постъпленията вместо очакваните 15 млн. ще бъдат в рамките на 5-6 млн.

„Аз не искам да акцентираме върху това какви пари допълнително ще влязат в бюджета сега. Важно е, че това изделие измества конвенционалните изделия и това във времето ще се случи много бързо. Нашият бюджет, който получава 2 млрд. лв. годишно от акциз на цигари не може да се лиши от тези 2 млрд., без да има компенсационен механизъм”, посочи Менда Стоянова.

Окончателно разбирателство по темата е било достигнато след коалиционния съвет във вторник. Първоначалната идея на ГЕРБ бе с новия акци кутия бездимни цигари да струва 10 лева.

Миналата седмица стана ясно, че партиите от управляващото мнозинство постигнаха съгласие относно акциза за бездимните тютюневи продукти (IQOS), а законопроектът няма да бъде оттеглен. Намерението за повишаване на акциза за тези продукти, който да се изравни с този на конвенционалните цигари, бе обявено преди време от председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. За аргумент послужиха загубите в бюджета – около 15 млн. лева от началото на годината, които до края ще се удвоят. В същото време тези изделия бележат ръст в потреблението с 50%. След като предложението за повишаване на акциза бе оповестено, една от партиите, влизащи в състава на „Обединени патриоти“, обяви несъгласие с него. От ВМРО посочиха, че предложението не е съгласувано с тяхната парламентарна група и се позоваха на стриктната акцизна политика на ЕК, която дава шанс на това ново изделие да допринесе за подобряване на здравословното състояние на европейските граждани. Тогава премиера Борисов макар и с остра критика към малкия коалиционен партньор, нареди законопроекта да бъде оттеглен.

Ден след това обаче стана ясно, че това няма да се случи. ГЕРБ обявиха, че вместо това ще преговарят в коалицията, където бе постигнат консенсус за акциза на бездимните цигари.

- реклама -