Путин, Украинска православна църква,
Снимка: ТАСС

Безбожниците на 21 век според Путин – новата украинска православна църква

Инициаторите на новата Украинска православна църква, наречена проект, е грубо вмешателство в църковния живот, напомнящ тези безбожници, които преследваха свещеници и вярващи през 20 век.

Това заяви Владимир Путин на тържество, посветено на 10годишнината от Събора на Руската православна църква и въздигането на Патриарх Кирил начело на руската църква, съобщава ТАСС.

„Държавата, властите в Русия разглеждат като абсолютно недопустимо всяко вмешателство в църковните дела. Особено в суверенна, съседна държава. Независимо от това оставаме в правото си да реагираме и правим всичко за защитата правата на човека, в това число и свободата на вероизповедание“, подчерта руският президент.

Той обърна внимание на примери, когото „спекулации, политиканство, паразитиране върху религиозния живот водят до разединение на хората, провокират злоба и нетърпимост“.

Именно такъв проект (Украинската автокефалия) нямащ връзка с вярата, а напълно фалшив и свързан с борбата за власт се реализира днес в Украйна, смята Путин.

„Тъжно е, че в него се оказа замесен и Константинополския патриарх (Вселенския патриарх Вартоломей). Както изглежда, случва се грубо вмешателство в църковния живот, а неговите инициатори буквално са се учили от безбожниците на миналия век, които изгониха вярващите от храма, тровиха и преследваха свещенослужителите“, обяви още Путин.

Припомняме, на 5 януари Вселенският патриарх Вартоломей подписа томоса, с който даде на Украйна независима църква.

Още тогава, Руската православна църква реагира остро и обяви, че декретът за автокефалията на украинската църква е само „лист хартия“.

 

- реклама -